24 Mayıs 2015 Pazar

EXCEL VOL18_Macro Uyarısı



İçerisine makro kaydedilmiş bir Excel dosyasını açmak istediğinizde, dosyanın içeriği daha tam manasıyla açılmadan, ekran makroları etkinleştirme penceresi gelecektir.

 
Bu bir uyarı penceresidir. Kendi oluşturduğunuz makrolar olabileceği gibi, başka kaynaklardan da makro transferi yapmanız mümkündür. Herhangi bir arkadaşınızdan, makro hazırlayıp satan bir kuruluştan ve ya internetten makro transfer etmiş olabilirsiniz. Oluşturduğunuz makronun da aslında bir program olduğunu öğrendik. İşte Excel sizi bu konuda uyarıyor. Bunun içinde büyük bir pencere uyarısını yapıyor. Pencereyi mutlaka okuyun.

EXCEL VOL17_Kaydedilmiş Macroyu Silmek



Aslında bu konu makrolar arasında en kısa ve kolay olan konudur. Oluşturulmuş bir makroyu tamamen kaldırmak için Araçlar > Makro > Makrolar ... komutlarını tıkladıktan sonra ekrana gelen Makro penceresinden, silmek istediğiniz bir makroyu seçin ve daha sonra SİL düğmesini tıklayın. Böylece hazırlamış olduğunuz kayıtlı makro silinecektir. Fakat silinmeden önce size aşağıdaki gibi bir uyarı mesajı verecektir.

EXCEL VOL16_Macro Çalıştırmak



Araçlar menüsünden Makro, buradan da Makrolar.... komutunu tıklayın. Komutu tıkladığınızda ekrana Makro penceresi gelecektir.

Sayfa2 sekmesini geçin. Bizim hazırlamış olduğumuz makro Sayfa1 sekmesinde idi. Bu nedenle Sayfa2 sekmesine geçtik.

Herhangi bir hücre seçin ve Çalıştır düğmesine tıklayın. Biz B5 hücresini seçtikten sonra tıkladık.(Buna rağmen makroyu kaydederken nereye yerleştirdiysek Sayfa2'de de aynı hücrelere yerleştirdi.)

Çalıştır konutunu tıkladığınızda, makroyu hazırlarken, yapmış olduğunuz bütün işlemler hızlı bir şekilde gözünüzün önünden geçti. Nedenini biliyorsunuz. Makroyu kaydettiniz. Yani, kayıt işlerini yaparken, neler yaptıysanız hepsi ekranda tekrarlandı.

Bazı kullanıcılar belki de olayı tam yorumlayamadılar ve Kopyala-Yapıştır metoduyla meydana gelen olayın aynısını beklediler.

Diğer, bazı kullanıcılardan da son resimdeki tabloyu Kopyala-Yapıştır yöntemiyle çoğaltmak çok daha kolay. Neden bunun için dakikalarca makro oluşturmak için gayret edip sıkıntıya girelim mi? dediklerini duyar gibi oldunuz.

Doğru. Yukarıdaki tablo ve benzeri formatları çoğaltmak, Kopyala-Yapıştır yöntemiyle çok daha kolay görünüyor. Ama yine belirtiyoruz, makro kaydetmek demek, sık sık kullanılan işlemlerinizi basit hale getiren bir olaydır. Şöyle düşünün. Bugün bir tablo oluşturdunuz ve kaydettiniz. Yarın tekrar bilgisayar başına oturup, başka bir dosya açtınız. Açtığınız bu dosyada da dün hazırlamış olduğunuz tabloyu kullanmanız gerekiyor. Ne yapacaksınız? Dün hazırlamış olduğunuz dosyayı açacaksınız. Buradan tabloyu seçip kopyalayacaksınız ve bugün açmış olduğunuz dosyaya tekrar geri dönüp yaptıracaksınız. Bu işlemleri güne 50 dosya için düşündüğünüzde ya da iş yerindeyseniz her gün 50 firma için buna benzer tablo oluşturacaksınız. Şimdi sizinde fark ettiğiniz gibi, en azından makro hazırlayıp kaydetmek daha akıllıca ve kolay olacaktır. 

Pekala, oluşturduğunuz makro, Visual Basic kodunda hazırlanmış değişkenler ve formüller içeriyorsa ne yapacaksınız? Bu defa makroyu kullanmak mecburiyetinde kalacaksınız.

23 Mayıs 2015 Cumartesi

Excel Soru-Cevap Vol23



Soru: Makro içinde tamsayı ve tavanayuvarla komutlarını kullanmayı öğrenmek istiyorum.

Cevap:
Tavana Tuvarla için
MsgBox WorksheetFunction.Ceiling(25.32, 1),

Tamsayı için
MsgBox Int (25.32)

Aşağıdaki şekilde de kullanmamız mümkündür.
ActiveCell = "=INT(10.65)"
ActiveCell = "=CEILING(25.32, 1)"
Kullanım alanınıza göre değişir.

22 Mayıs 2015 Cuma

18-19-20 Mayıs



Bu hafta puan kullanım raporlarını hazırlamadı. Az zamanım kaldığı için yeni gelen stajyere Bebe Money Kartlarını anlattım. İşleyişin nasıl olduğunu kayıtları nereden aldığımızı, ne kadar sürede yeni kart bastığımızı, basıma uygun olan kartların sahip olması gereken özellikleri anlattım. Birlikte kayıtları almaya başladık. Yarısında sonra iyice öğrenmesi için tek başına yapması için onu yalnız bıraktım. Bitirdikten kontrollerini yaptık. Kartları basacak olan firmaya mail attık, onlardan haber gelince kargo firmasıyla iletişime geçip yönlendirme yapılmasını istedik.

Salı Günü Resmi Tatil olduğu için bütün işler çarşamba gününe sarktı. Gelen kargolar yeni elimize geldi. Kargoların dağıtımını yaptım. Bana gelenleri yetiştiremeyeceğim için haftaya bıraktım. Kartlarla olan işide yeni stajyere devredeceğim için ona ne yapması gerektiğini teker teker anlattım. Benim gelmediğim günlerde benim adıma gelen kargoları kontrol ederek müşterilere kart tanımlama yapmasını istedim. 

13 Mayıs 2015 Çarşamba

11-12-13 Mayıs

,

2-3 hafta sonra stajım biteceği için benim yaptığım işleri yeni gelen üniversite stajyerine tek tek anlatmaya başladım. Benim yaptığım işleri o yapmaya başlayacaktı. İlk önce yeni sayısı çıkan insertten başlayarak işi anlatmaya başladım.

Bu hafta sadece birkaç far ürünü listeye aldım. Ve ona da nasıl yapılacağının gösterdim. Sonra kampanyaları birlikte kontrol ettik.

En uzun ve zor olan işi yani SMS'leri hazırlamayı anlatmaya başladım. Bu neredeyse 2 gün sürdü. İlk defa yaptığı için fazlasıyla kafası karıştı. Ve bazı yerlerini anlamadığını söyledi. Anlamadığı kısımların üzerinden tekrar geçerek birlikte listeyi tamamlamaya başladık. Ben ilk 800 ürünü yaparken oda 800'den sonraki ürünleri yapmaya başladı. Ben alışık olduğum için ondan daha sürede bitirdim. Sonra bazı yerleri karıştırdığını söylediğinde tekrar kontrol ettik. Fiyatlı olan listede geldiğinde vlookup ile bir listeden diğerine gerekli olan yerleri aldık. 

8 Mayıs 2015 Cuma

4-5-6 Mayıs



Cuma gününden başlayarak yapılan alışverişlere göre puanların nerede ne nasıl kullanıldığını belirten bir liste hazırladım. İlk önce müşterilere(ilk 5'i) ve sonra da mağazalara göre (en çok alışveriş yapılan ilk 5 mağaza) olarak listeyi düzenledim. İlk önce müşterilere sonra da mağazalara göre listeyi düzenledim. Bittikten sonra hepsini bir mailde toplayarak analize aldım ve departmandaki çalışanlara gönderdim.

Bu hafta da 100'e yakın personelin sicillerini kartlarına tanımladım. Bazı personellerin yine sicilleri kendilerinde olan başka bir karta kayıtlı olduğu için personelle yada mağaza müdürüyle görüşüp nasıl bir ilerleme kaydetmemiz gerektiğini konuştuk. Bazı personeller kartlarının birleştirilmesi istedi. 

Ama 13 Mayıs'a kadar süren hedef kampanyamız yüzünden kartların üzerinde işlem yapamadık. Bu yüzden geri dönüş yapıp kampanya bittikten sonra birleştirme yapabileceğimi söyledim. 

Bunların haricinde mağazalardan gelen maillere cevap verdim.Bazıları personel kaydı içindi, bazıları bono hakkında görüşmek içindi, bazıları kartlarda nasıl bir uygulama olduğunu konuşmak için mailler attım.


30 Nisan 2015 Perşembe

EXCEL VOL15_Basit Bir Makro Oluşturmak



Oluşturacağınız makronun özellikleri aşağıdadır. Anlatacağımız adımları tek tek izleyin ve sakın Makroyu kaydederken söylediklerimizden başka herhangi bir işlem yapmayın.
1. Makro1 Çalışma Kitabını açın. Boş bir çalışma sayfasına geçin.
2. Yeni Makro Kaydet.... komutunu çalıştırın. Makro Adı kutusuna "deneme" yazın. Tamam düğmesine tıklayın.
3. Fare ile B2 hücresini seçin.
4. B-C sütun başlıkları arasındaki çizgiden fare ile tutun ve yeterli bir miktar genişletin. Adınızın sığacağı kadar.
5.B2 hücresine klavyeden adınızı girin.
6. Enter tuşuna basın ve bir alt hücreyi seçin.
7. Tekrar fare ile B2 hücresini seçin
8. Fare ile kalın ikonuna tıklayın.
9. Fare ile İtalik ikonuna tıklayın.
10. Fare ile Altı Çizili ikonuna tıklayın.
11. Fare ile Ortala ikonuna tıklayın.
12. Fare ile Dolgu Rengi ikonundan ve siyah rengi seçin.
13. Fare ile Yazi Tipi Rengi ikonuna tıklayın ve beyaz rengi seçin.
14. Kaydı Durdur ikonuna tıklayın ve Deneme makrosunu tamamlamış olsun.

Hazırlamış olduğunuz Deneme makrosunun görüntüsü böyle olacaktır. Tek fark, biz adımızı M. Temel Korkmaz olarak girdik. 

EXCEL VOL14_Makro Kaydetmek




1. Araçlar menüsünden Makro komutunu, buradan da Yeni Makro Kaydet komutunu tıklayın. Makro komutu menüsünün altında bulunan Makrolar ve Yeni Makro Kaydet komutlarının sol başlaında bulunan ikonlara dikkat ederseniz, bunların birer kayıt düğmesi olduğunu fark edeceksiniz. Burada şunu belirtmekte bir sakınca görmüyoruz: Makro kaydetmek demek, bir ses kasetine ses kaydetmek ya da bir video kasetine görüntü kaydetmek gibidir.


2- Yen, Makro Kaydet komutunu tıkladığınızda ekrana Makro Kaydet penceresi gelecektir.

Makro Kaydet penceresinde, Makro Adı bölümüne kaydetmek istediğiniz makronun adını yazın.

3- Makro Kaydet penceresinde gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın ve Kaydı Durdur araç çubuğunun ekrana gelmesini sağlayın.

                Dikkat !!! Makronuzu hazırlamadan önce,yapmanız
                gereken her şeyi daha önce planlamalısınız. Çünkü
                makroyu kaydetmeye başladığınızda, yapmış
                olduğunuz hatalar ve bunları silmeniz dahi makroya kod
                olarak kaydedilecektir. Bunun ne gibi bir sıkıntı getireceğini ileri ki
               satırlarda daha rahat kavrayacaksınız.

Artık makronuzu yazdırma pozisyonuna geldiniz. Şimdi yazdırmak istediğiniz makroyu Excel Çalışma Sayfasında hazırlamaya başlayın. Biz aşağıdaki tabloyu hazırladık. Siz de buna benzer bir tablo hazırlayın.

Bu tabloda mayıs ayının ilk harfi olan "m" nin diğer aylardan farklı olarak küçük olduğuna dikkat edin. (Şekil-2) Amacımız bu harfi değiştirip büyük "M" harfi yapmak olacak.



4. Tablonuzu hazırladıktan sonra Kaydır Dursur penceresinden Kaydı Durdur ikonunu yıklayın.

EXCEL VOL13_Makrolar Hakkında Genel Bilgi


Microsoft Office paket programı içinde bulunan programların bazılarında, kullanıcıya kolaylık olsun diye, sürekli tekrar edilen (rutin) işlemleri otomatik hale getirmek için Makro komutu kullanıcıya sunulmuştur. Özellikle Excel'in bu komuta belki de diğer programlardan daha çok ihtiyacı vardır.

Makrolar hazırlanırken, Excel'in arka planında çalışan Visual Basic programlama dili de hazır halde beklemektedir. Herhangi bir kayıt yapıldığında bu programa dili aktif hale gelir ve sizin yapmış olduğunuz herhangi bir makro, komutunu programlama diline çevirir. Böylece daha sonra, hazırlamış olduğunuz makroyu düzenlemek istediğinizde, Excel bu imkanı size rahatlıkla sunar.

Makrolar başlığı altında biz sadece makrı hazırlamayı ve kullanmayı öğreteceğiz. Biraz da olsa Visual Basic kodlamaya göz atacağız. Biraz diyoruz, çünkü VBA KODKAMA bölümünde Excel' de VİSUAL BASİC kodlamayı geniş olarak ele alacağız.

Makrolar yukarı da da belirttiğimiz gibi, sürekli tekrarlamak zorunda kaldığınız komutları, biçemleri vs... sizin için otomatik hale getirir. Makro hazırlamadan yapmak istediğiniz işi eğer her defasında 100-150 komut vererek yapacaksınız, makroyu hazır hale getirdiğinizde, tek bir tıklama ile halledebilirsiniz.

Makroları kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, daha önce hazırlanmış makroları da kullanma imkanınız var. Bu hem kendi bilgisayarınızdan hem de başka bilgisayarlardan transfer şeklinde olabilir.

Burada uyarmadan geçmeyelim.

Dışarıdan transfer ederek kullanacağınız her makro sizin için ne kadar faydalı da olsa dikkatli olmanız gerekmektedir. Bunun nedeni çok basit. Makroların her programlama dili ile desteklendiğini söylemiştik. İşte ipucu burada yatıyor. Dışarıdan transfer ettiğiniz her makro VİRÜS içerebilir.

Excel ( makro kullanan diğer bir çok program da dahil, ama biz burada sadece Excel'den bahsedeceğiz), makro kayıtlı dosyayı açmak istediğinizde sizi uyaracaktır.

     Excel' de makro oluşturmanın üç yöntemi var.
1- Makro Kaydetme: Makroları bir teyp kullanıcısı gibi kaydetmek. Makrolar bölümünün konusunu bu seçenek oluşturuyor.

2- VBA Kodlama: Makro olarak hazırlamak istediğiniz komutları modül olarak Visual Basic' de hazırlamak. VBA Kodlama bölümünün konusunu bu seçenek oluşturur.

3- Fonksiyon Hazırlama: Excel'in yerleşik fonksiyonları (işlevleri) na benzer fonksiyonları modül sayfasını kullanarak hazırlayabilir. Uzun formüller yazmaktan kurtulursunuz. Fonksiyonlar bölümünün konusunu bu seçenek oluşturur.

Excel Soru-Cevap Vol22



Soru: Benim çalışma kitabımda aylara ait sayfalar mevcut ve ilk sayfa ise bunlara ait özel sayfası.
=EĞER(A1="OCAK";OCAK!A1;eğer(A1="ŞUBAT";ŞUBAT!A1;......;EĞER(A1="ARALIK";ARALIK!A1))))) yazdığımda hata uyarısı alıyorum. Formülü ancak Ağustosa kadar yazdığımda hatasız cevap veriyor
Bunu Aralık ayına kadar uzatmamız mümkün mü? Yoksa Excel'de belirli bir hücre sınırlaması mı mevcut?

Cevap: Yardım menüsünden de bileceğiniz gibi aynı işlevden iç içe 7 taneden fazla girmemiz mümkün değildir. Oysa sizin işleminiz de aylara yönelik olarak 12 adet EĞER formülü kullanılmalı. Her işlem başka sayfaya başvurduğu için de DÜŞEYARA formülü kullanılmamakta ve belki de daha zor olmaktadır.

Çözüm eldeki 12 adet eğer formülünü araya + işlecini koyarak 2 ye bölmektir. Bunun için aşağıdaki gibi bir işlem yapabilirsiniz. Formülün tam ve eksiksiz hali aşağıdadır. Formül B1 hücresine yazılmış ve A1 hücresindeki veriyi kontrol etmektedir.

=EĞER(A1="OCAK";OCAK!A1;EĞER(A1="ŞUBAT";ŞUBAT;!A1;EĞER(A1="MART";MART;!A1;EĞER(A1="NİSAN";NİSAN;!A1;EĞER(A1="MAYIS";MAYIS;!A1;EĞER(A1="HAZİRAN";HAZİRAN;!A1;))))))+EĞER(A1="TEMMUZ";TEMMUZ!A1;EĞER(A1="AĞUSTOS";AĞUSTOS;!A1;EĞER(A1="EYLÜL";EYLÜL;!A1;EĞER(A1="EKİM";EKİM;!A1;EĞER(A1="KASIM";KASIM;!A1;EĞER(A1="ARALIK";ARALIK;!A1;))))))


Excel Soru-Cevap Vol21


Soru: YTL ve YKR'yi ayrı hücrelerde yazarak toplamayı nasıl yapabilirim?

Cevap: Telefonlar ile gelen bazı acil sorularda, YTL ve YKR'nin ayrı hücrelerde toplatılması isteniyor fakat bunların irtibatlı olması da isteniyordu. Memur arkadaşlarımızın sorularına verdiğimiz cevabı burada açıklamalı olarak anlatıyorum.

A1 ve A2 hücrelerine YTL değerleri giriyoruz ve bunları A3 hücresinde hesaplatıyoruz. Bunun için A3 hücresine yazdığımız formül aşağıdaki gibidir.
=TOPLA(A1:A2)
B1 ve B2 hücrelerine de bu değerlerin Kuruş kısmını giriyoruz ve B3 hücresine aşağıdaki gibi yazdığımız formül ile toplatıyoruz.
=TOPLA(B1:B2)
Örnek resimde sizinde gördüğünüz gibi YTL birimi A3 içerisinde YKR birimi de B3 içerisinde normal olarak toplandı. Ancak biz biliyoruz ki, en büyük YKR tutarı 99 olmalıdır. Çünkü 100 YKR, 1 YTL'ye eşittir. Dolayısı ile her 100 YKR A3 hücresine aktarılmalı ve B3 hücresinden düşürülmelidir. O halde ilk olarak B3 hücresindeki değeri virgüllü formata sokarak net durumu görelim. Bunun için yapılması gereken en basit şey B3 hücresindeki formülü 100'e bölmektir.
=TOPLA(B1:B2)/100

Böylece sonucun 1,03 olduğunu göreceğiz. İşte A3 hanesine geçmesi gereken sayı virgülden önceki 1 rakamıdır. B3 hücresinde ise 0,03 rakamı kalacak. Şimdi ilk olarak B3 hücresinden 100 YKR'den fazlasını çıkartacak olan formülü yazalım.
=EĞER(TOPLA(B1:B2)>=100;TOPLA(B1:B2)/100-TAMSAYI(TOPLA(B1:B2)/100);TOPLA(B1:B2)/100)
yazdığımız formül çok basit. Eğer B1:B2 toplamı 100'e eşit ya da 100'den büyük ise B1:B2'yi topla, 100'e böl ve bu toplamın tamsayı kısmını çıkar. Eğer 100'den büyük ya da eşit değilse B1:B2'yi topla ve 100'e böl.

Geriye kalan sadece A3 hücresine çıkarılan tamsayı kısmını eklemektir. Onun için de Aşağıdaki aynı mantığı içeren formülü yazıyoruz.
=EĞER(TOPLA(B1:B2)>=100;TOPLA(A1:A2)+TAMSAYI(TOPLA(B1:B2)/100);TOPLA(A1:A2))
Her ne kadar bizim verdiğimiz örnekte tamsayı kısmı en fazla 1 olabilecekse de yazdığımız formül çok satırlı çalışmalar içindir. Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.

Evet, böylece YTL ve YKR'nin matematiksel olarak toplanma işlemi tamamlandı. Sıra işin görünümüne geldi. Sorunlarına acil cevap isteyen  arkadaşlarımız B3 hücresindeki görünümün 0,03 şeklinde değil de sadece kalan kuruş şeklinde görünmesini istiyorlardı.
Şimdi B3 hücresine bakalım. Görüntülenmesi istenen değer 3 YKR. Ancak bunun sadece 3 değil 03 şeklinde görüntülenmesi isteniyor. Şunu kesinlikle biliyoruz ki 03 diye bir sayı yok. Dolayısı ile Excel'de bu durumlarda hücreye 03 değil sadece 3 yazıyor. Bunu gösterebilmenin ise tek bir yolu var. O da B3 hücresindeki değeri sayı biçiminden çıkarıp, metin biçimine dönüştürmek.

Yapmamız gereken ise formülümüze metinsel işlemlerde kullandığımız PARÇAAL işlevini eklemektir. Bunun için aşağıdaki formülü B3 hücresine yazmanız yeterli olacaktır.
=PARÇAAL(EĞER(TOPLA(B1:B2)>=100;TOPLA(B1:B2)/100-TAMSAYI(TOPLA(B1:B2)/100);TOPLA(B1:B2)/100);3;2)



Excel Soru-Cevap Vol20



Soru: Grup halindeki toplamalarda hücrelerden herhangi bir #N/A olduğu durumda sonucu da etkisiz kılıyor. Bir grup toplamada sadece rakamları toplamak nasıl sağlanabilir?

Cevap: Bu tür hata mesajlarının hepsinde aynı yöntemi uygulamak mümkündür. Unutulmamalıdır ki, hata mesajı olan hücrede bir formül bulunmaktadır. Farz edelim ki hatalı hücrede aşağıdaki gibi bir formül olsun.

=DÜŞEYARA(B1;C1:D11;2;0)

Düşeyara ile aranılan veri bulunamadığında hücrede #YOK  hata değeri olacaktır. Dolayısı ile bu da o hücrenin içerisinde bulunduğu bir toplama dizisini hatalı olarak gösterecektir. O halde bu hücreye ya boşluk değeri ya da sıfır değeri atayabiliriz. Ama unutmayınız sıfır değeri çarpma işleminde sorun çıkartabilir. O halde boşluk değeri atayalım. Yukarıdaki formülü aşağıdaki gibi değiştiriniz.
=EĞER(EHATALIYSA(DÜŞEYARA(B1;C1:D11;2;0));"";DÜŞEYARA(B1;C1:D11;2;0))

Yaptığımız tek şey normalolarak bildiğimiz EĞER formülü ile birlikte EHATALIYSAformülünü kullanmaktır. Formülün anlaşılması için aşağıdaki açıklamayı inceleyiniz.

=EĞER(HATALIYSA(formül);"";formül))
"Eğer formül hatalı sonuç veriyorsa hücreyi boş bırak, değil ise formül soncunu yazdır."

29 Nisan 2015 Çarşamba

27-28-29 Nisan




Pazartesi sabah geldiğimde ilk iş olarak gelen mailleri kontrol ettim. Yapılması gereken işlemler vardı. Onları kontrol ettiklten sonra gönderen kişilere geri dönüş yaptım. Ondan sonra geçen 3 günün(Cuma'dan itibaren) puan kullanım raporunu çıkarttım. Onlarıda düzenleyerek gönderdim.

Bu hafta 70'e yakın personelin sicillerini kartlarına tanımladım. Bazı personellerin sicilleri kendilerinde olan başka bir karta kayıtlı olduğu için personelle görüşüp ne yapılması gerektiği hakkında görüştük.

Muhaberata indim ve bize gelen kargoları aldım. Gelen kargoları sahiplerine verdim. Bana gelen kargoları düzenleyerek daha sonra yapmak üzere hazırladım. Bana gönderilenler sadece güncellenecek yada hesaplarına yeni kart bağlanması gerekenlerdi.

23 Nisan 2015 Perşembe

20-21-22 Nisan



Bu hafta cuma gününden başlayarak yapılan alışverişlere göre puanların nerede ve nasıl kullanıldığını gösteren bir liste hazırladım. İlk önce müşterilere sonra da mağazalara göre listeyi düzenledim. Bittikten sonra hepsini bir mailde toplayarak analize aldım ve departmandaki çalışanlara maille paylaştım.

Muhaberata indim ve bize gelen kargoları aldım. Gelen kargoları sahiplerine verdim. Bana gelen kargoları düzenleyerek daha sonra yapmak üzere hazırladım. benim adıma olanlar genellikle kart talepleriydi(servis, otel-restoran ve yat kartlar). Kartları müşterilerin adlarına tanımladım. Önceden kartı olan müşterilerin ise hesaplarına yeni bir kart bağlayarak mağazalara gönderimini sağladım. Bazı müşteriler ise kartlarını kaybetmişti. Onlarında hesaplarına direkt olarak bir kart bağladım ve mail atan mağaza müdürüne geri dönüş yaptım.

bu hafta yeni bir iş  aldım. Migros bünyesinde çalışan her personelin bir sicili vardır. Sistemde bu sicille kayıtlıdır. Yeni işe başlayan personellerin kartlarına sicilleri tanımlıyorum. Eğer bir aydan uzun süre çalışmışlarsa hesaplarına bono yatırılması gerekiyor.Onları yatırarak mail atan mağazanın müdürüne yada bürosuna geri dönüş yapıyorum.

15 Nisan 2015 Çarşamba

13-14-15 Nisan


Cuma gününden başlayarak yapılan alışverişlere göre puanların nerede ne nasıl kullanıldığını belirten bir liste hazırladım. İlk önce müşterilere(ilk 5'i) ve sonra da mağazalara göre (en çok alışveriş yapılan ilk 5 mağaza) olarak listeyi düzenledim. İlk önce müşterilere sonra da mağazalara göre listeyi düzenledim. Bittikten sonra hepsini bir mailde toplayarak analize aldım ve departmandaki çalışanlara gönderdim.

bu hafta insert'ün yeni sayısı çıktı. 23 Nisan olduğu için çocuklara özel kampanyalar, etkinlikler düzenlendi.
Yeni gelen üniversite stajyeri işten çıktığı için ona devrettiğim işleri tekrar ben yapmak üzere geri aldım. Bu yüzden ilk önce far ürünlerinin bir listesini çıkardım. Sonrada kampanyaları işaretledim. Ve neredeyse bütün haftamı alan SMS'leri yapmaya başladım. Listede 1500'den fazla ürün olduğu için hem onları kontrol ediyorum hemde isimlerini tekrar düzenleyerek listeye geçiriyorum. Sonra hepsini gönderime hazır hale getiriyorum. Bu kısım uzun sürüyor. Çünkü ürünün kategorilerini, hangi ürün olduğunu, fiyatını yazan bir içerik hazırlıyorum. Bittikten sonra tekrar onları kontrol ediyorum..

8 Nisan 2015 Çarşamba

6-7-8 Nisan




3 günlük kullanım raporu hazırladım. Müşterilerin yaptıklara harcamaları kontrol ettim. Aşırı bir harcama varsa onun detayı kullandığım tabloya kaydettim. Onlardan yararlanarak bir rapor hazırladım ve departmandakilere mail olarak gönderdim. Diğer günlerin de raporlarını hazırladım ve onlarıda gönderdim.

Salı ve Çarşamba günleri çok  yoğundu. Normal olarak gelen ve E-fatura olarak gelen faturaları kaydettim ve  referans numaralarını faturanın üstüne yazdım. Normal faturaları imzalattım ve diğerleriyle birlikte muhasebeye teslim ettim. bu hafta bunlardan başka yapacak bir işim yoktu. Bende Staj Dosyamdaki bir kaç eksiği tamamladım.

3 Nisan 2015 Cuma

30-31 Mart-1 Nisan



Pazar gününde yapılan alışverişleri dikkate alarak puan kullanım raporunu hazırladım. Sadece pazar gününü hazırlamama rağmen en çok alışveriş yapan mağaza listesini düzenlerken fazlasıyla zorlandım çünkü bazı mağazalardan 7 veya 8'den fazla yapılan alışveriş vardı.(bu listede en az 3 alışverişi olan mağazanın alışverişleri kontrol edilmelidir. 3'den fazla kaç kayıt varsa listeye alınır.) hepsini tek tek kontrol edip hangi kampanyadan yararlandıklarını ve hangi ürünleri tek tek kontrol edip listeye geçirmek zorunda kaldım. Bu yüzden diğer günlerin raporlarını yapmadım.

İnsert'ün yeni sayısı çıktığı için bu hafta fazlasıyla yoğundum. SMS'leri diğer stajyer yaparken bende far ürünlerinin listesini ve kampanyaları insert üzerinde işaretlemeyi yaptım.

Gelen faturaların girişlerini yaptım. İmzalattıktan sonrada muhasebeye götürdüm. Bir faturada tevkifat oranı alınmadığı için faturayı kesen firmaya geri gönderdik. Tevkifat oranı alınarak tekrardan yeni bir fatura düzenlemesini istedik

31 Mart 2015 Salı

EXCEL VOL12_Excel'de Kısayollar



EXCEL'DE DİĞER KISAYOL TUŞLARI VE GÖREVLERİ

OK TUŞLARI
Bir çalışma sayfasında yukarıya,aşağıya, sola ve sağa hareketi sağlar.
Sol ok veya Sağ ok, şerit seçiliyken sekmeyi sola ve sağa geçiş yapar. Bir şerit sekmeksi seçiliyken bu taşlar, sekme düğmeleri arasında geçiş yapar.
Aşağı ok veya Yukarı ok, menü veya alt menü açıkken sonraki veya önceki konutu seçer. Şerit sekmesi seçiliyken bu tuşlar, sekmek grubunda aşağı veya yukarı ilerlemeyi sağlar.
Bir iletişim kutusunda ok tuşları açık bir açılır listenin seçenekleri veya bir seçenek grubundaki seçenekler arasında hareket etmenizi sağlar.

GERİ
Formül Çubuğunda bir karakter sola doğru siler. Ayrıca etkin hücrenin içini siler.
Hücre düzenleme modunda, ekleme noktasının solunda bir karakter siler.

DELETE
Hücre Biçimleri veya yorumlarını etkilemeden seçili hücreden içeriği siler.
Hücre düzenleme modunda, ekleme noktasının solunda bir karakter siler.

END
Scroll Lock açıkken,pencerenin sağ alt köşesindeki hücreye gider.
Ayrıca menü veya alt menü göründüğü menüdeki Son konutu seçer.

ENTER
Formül çubuğunda veya hücrede hücreye girişi tamamlar ve alttaki hücreyi seçer.
Veri formunda bir sonraki alana götürür.
Bir iletişim kutusunda varsayılan konut düğmesinin eylemini gerçekleştirir.

ESC
Hücrede ve formul çubuğunda girişi iptal eder.
Açık menü veya alt menü, iletişim kutusunu ve ileti penceresini kapatır.
Bu mod uygulandığında tam ekran modunu kapatır. görüntülemek için normal ekran moduna döner.

HOME
Çalışma sayfasında satırın başına götürür.
Scroll Lock açıkken, pencerenin sol üst köşesindeki hücreye gider.
Menü veya alt menü göründüğünde menüdeki ilk komutu seçer.

SPACE (Boşluk Tuşu)
İletişim kutusunda, seçili düğmenin eylemini gerçekleştirir veya onay kutusunu işaretler veya işaretini kaldırır.
İkinci defa basıldığında geçerli bölge ve özel satırları seçilir. Üçüncü kez basıldığında çalışma sayfasının tamamı seçilir.

SEKME
Çalışma sayfasında bir hücre sağa geçirir.
Korumalı bir çalışma sayfasının kilitlenmemiş hücreleri arasında hareketi sağlar.
İletişim kutusunda sonraki seçenek veya seçenek grubuna geçirir.

EXCEL VOL11_Excel'de kısayollar


EXCEL'DE KISAYOLLAR VE İŞLEV TUŞLARI
Aşağıdaki listede CTRL birleşimli kısayol tuşlarının açıklaması bulunmaktadır.
İPUCU : Çalışırken bu başvuruyu kullanmaya devam etmek için yazdırmak isteyebilirsiniz. Bu konuyu yazdırmak için, CTRL+P tuşlarına basın.
NOT : Sık kullandığınız bir eylemin kısayol tuşu yoksa, kısayol tuşu oluşturmak için makro kaydedebilirsiniz.
Ctrl + Üstkarakter + ( = Seçimdeki tüm gizli satırları gösterir.
Ctrl + Üstkarakter + ) = Seçimdeki tüm gizli satırları gösterir.
Ctrl + Üstkarakter + & = Seçili hücrelere dış kenarlık uygulanır.
Ctrl + Üstkarakter_ = Seçili hücrelere dış kenarlık kaldırır.
Ctrl + Üstkarakter + ~ =  Genel sayı biçimini uygular.
Ctrl + Üstkarakter + $ = İki ondalık basamaklı Para Birimi biçimini uygular(negatif sayılar parantez içinde görüntülenir.
Ctrl + Üstkarakter + % = Ondalık basamaksız yüzde biçimini uygular.
Ctrl + Üstkarakter + ^ = İki ondalık basamaklı üstel sayı biçimini uygular.
Ctrl + Üstkarakter + # =  Günü, ayı ve yılı gösteren tarih biçimini uygular.
Ctrl + Üstkarakter + @ = Saati ve dakikayı gösteren saat biçimini A.M veya P.M. olarak uygulanır.
Ctrl + Üstkarakter + ! = İki ondalık basamklı, binlik ayırıcılı ve negatif değerleri eksi işareti(-) ile gösteren sayı biçimini uygular.
Ctrl + Üstkarakter + * = Etkin hücrenin etrafındaki geçerli alanı seçer. bir özet tablo raporunda tüm tabloyu seçer.
Ctrl + Üstkarakter + : = Geçerli saati girer.
Ctrl + Üstkarakter + " = Etkin hücrenin üstündeki hücredeki değeri, hücreye ve formül çubuğuna kopyalar.
Ctrl + Üstkarakter + Artı(+) = Boş hücre yapıştırmak üzere Ekle iletişim kutusunu görüntüler.
Ctrl +  Eksi(-) = Seçilen bölgeyi silmek üzere Sil iletişim kutusunu gösterir.
CTRL + ; = Geçerli tarihi girer.
CTRL + ' = Çalışma sayfasında hücre değerleri ve formülleri görüntüleme arasında geçiş yapar.
CTRL + 1 = Hücreleri Biçimlendir iletişim kutusunu görüntüler.
CTRL + 2 = Kalın biçimlendirme uygulanır veya kaldırır.
CTRL + 3 = İtalik biçimlendirme uygulanır veya kaldırır.
CTRL + 4 = Alt çizgi uygular veya kaldırır.
CTRL + 5 = Metnin üzerini çizer veya çizgiyi kaldırır.
CTRL + 6 = Nesneleri gizleme, görüntüleme, nesneler için yer tutucuları görüntüleme arasında geçiş yapar.
CTRL + 8 = Seviyelendirme simgeleri görüntüler veya gizler.
CTRL + 9 = Seçili satırları gizler.
Ctrl + A = Tüm çalışma sayfasını seçer. veri varsa geçerli olan bölgeyi seçer. İkinci defa basıldığında geçerli bölgeyi ve özel satırları seçer. Üçüncü kez basıldığında çalışma sayfasının tamamını seçer.
Ctrl + B = Kalın biçimlendirme uyugular veya kaldırır.
Ctrl + C = Seçili hücreleri kopyalar. İki kez basmak ise Pano'yu görüntüler.
Ctrl + D = Seçilen aralğın en üstteki hücresinin içeriğini ve biçimini aşağıdaki hücrelere kopyalamak için, Aşağı Doldur komutu verilir.
Ctrl + F = Bul sekmesi seçili olarak Bul ve Değiştir iletişim kutusunu görüntüler. Üstkarakter+F5'de bu sekmeyi görüntüler, Üstkarakter+F4
ise SON Bul eylemini tekrarlar. Ctrl+tkarakter+F, yazı tipi seçili olarak Hücreleri biçimlendir iletişim kutusunu gösterir.
Ctrl + G = Git iletişim kutusunu görüntüler. F5'de bu iletişim kutusunu gösterir
Ctrl + H = Değiştir sekmesi seçili olarak Bul ve Değiştir iletişim kutusunu görüntüler.
Ctrl + I = İtalik biçimlendirme uygulanır ve kaldırır.
Ctrl + K = Yeni köprüler için Köprü Ekle iletişim kutusunu veya var olan seçili köprüler için Köprüyü Düzenle iletişim kutusunu gösterir.
Ctrl + N = Yeni ve boş çalışma kitabı oluşturur.
Ctrl + O = Bir dosyayı açmak ve bulmak için, iletişim kutusunu gösterir.
Ctrl + P = Yazdır iletişim kutusunu görüntüler.
Ctrl + R = Seçilen aralıktaki en solda bulunan hücrenin içerik ve biçimini sağdaki hücrelere kopyalamak için, Sağa Doldur komutu kullanılır.
Ctrl + S = Etkin dosyayı geçerli dosya adı, konumu ve dosya biçimyle kaydeder.
Ctrl + T = Tablo oluştor iletişim kutusunu gösterir.
Ctrl + U = Alt Çizgi uygular veya kaldırır.
 Ctrl + V = Pano'nun içeriğini ekleme noktasına ekler ve seçilen kısmın yerini almasını sağlar. Nesne, metin ya da hücre içeriği kesildikten veya kopyaladıktan sonra kullanılabilir.
Ctrl + W = Seçili çalışma kitabı penceresini kapatır.
Ctrl + X = Seçili hücreleri keser.
Ctrl + Y = Mümkünse en son komutu ve eylemi tekrarlar.
Ctrl + Z = Geri Al komutunu, son komutu geri almak veya son yazdığınız girişi silmek için kullanır.

30-31 Mart-1 Nisan



Pazar gününde yapılan alışverişleri dikkate alarak puan kullanım raporunu hazırladım. Sadece pazar gününü hazırlamama rağmen en çok alışveriş yapan mağaza listesini düzenlerken fazlasıyla zorlandım çünkü bazı mağazalardan 7 veya 8'den fazla yapılan alışveriş vardı.(bu listede en az 3 alışverişi olan mağazanın alışverişleri kontrol edilmelidir. 3'den fazla kaç kayıt varsa listeye alınır.) hepsini tek tek kontrol edip hangi kampanyadan yararlandıklarını ve hangi ürünleri tek tek kontrol edip listeye geçirmek zorunda kaldım. Bu yüzden diğer günlerin raporlarını yapmadım.

İnsert'ün yeni sayısı çıktığı için bu hafta fazlasıyla yoğundum. SMS'leri diğer stajyer yaparken bende far ürünlerinin listesini ve kampanyaları insert üzerinde işaretlemeyi yaptım.

Gelen faturaların girişlerini yaptım. İmzalattıktan sonrada muhasebeye götürdüm. Bir faturada tevkifat oranı alınmadığı için faturayı kesen firmaya geri gönderdik. Tevkifat oranı alınarak tekrardan yeni bir fatura düzenlemesini istedik.

30 Mart 2015 Pazartesi

Excel Soru-Cevap Vol19



Soru: Ben kodlarla ve UserForm'larla bir Excel programı yazıyorum. Bir türlü bulamadığım şeyse . Ekranda çalışan bir UserForm kapatılınca programında kendini kapatması . Ama kapatma derken bu bir emirle değil form üzerindeki"x" işareti tıklanınca yani UserForm çalışması durdurulunca nasıl yaparım. İlgilerinize teşekkürler.

Cevap:
Aşağıdaki kodu Formun kod sayfasına yazın.

Private Sub UserForm_QueryClose(Cancel As Integer, CloseMode As Integer)
Application.Quit
End Sub

Çarpıya tıklayınca programda kapanacaktır.

Excel Soru-Cevap Vol18



Soru: Dosyanın kaç defa açıldığını gizli bir sayfanın istediğim hücresine yazan bir makroyu nasıl yazabilirim?

Cevap:
Aşağıdaki makro konunda Sheet2 gizlidir. Görmek için Format (Biçim) menüsünden Sheet(sayfa) alt menüsüne oradan da Unhide (göster) komutuna tıklamanız gerekir. Her dosyayı açtığınızda Sheet2 de bulunan A1 hücresine 1 sayı yazdırıldığınıve bunun her defasında arttığını göreceksiniz.

Sub auto_open()
Worksheets("Sheet2").Range("A1") = Worksheets("Sheet2").Range("A1") + 1
End Sub

Excel Soru-Cevap Vol17



Soru: Bir çalışma sayfasındaki rasgele bir hücrenin (B5) her seçilerek değişmesinde (Doğrulama list (Validation)'den yapılan değiştirme) yeni bir çalışma sayfası (worksheets) eklesin ve worksheets.name=Range("B5").Value olsun istiyorum.Buraya kadar tamam ancak B5' de yeni seçtiðim ad daha önce açılmış worksheets'ler arasında varsa beni uyarsın ve yeni çalışma sayfası açmasın istiyorum. Daha önce açılmış çalışma sayfalarının isimleri arasında B5' in yeni değerinin var olup olmadığı nasıl yaptırılır.
Cevap:
Bu sorduğunuz sorunun detayını bu ayki PCMAGAZINE dergisinde Excel Makroları bölümde detaylı olarak anlatmıştım. Dilerseniz konunun detayları için dergiyi gözden geçirin. ben sizin sorunuzun cevabı olan makro kodunu aşağıda verdim.

Sub SayfaAra()
Dim i As Integer
For i = 1 To Worksheets.Count
If Worksheets(i).Name = Range("B5").Value Then
MsgBox "Bu isimde bir sayfa var"
Exit Sub
End If
Next i
End Sub

25 Mart 2015 Çarşamba

23-24-25 Mart



Bu hafta kullanım raporları gelmediği için onları daha sonraki günlerde yapmak zorunda kaldım. Sistemden kaynaklanan bir sorun yüzünden diğer gün geldi.

Bu hafta yeni stajyerle beraber Bebe Money Kartlarının basımlarıyla ilgilendik. Ona kartların basım koşullarını, hangi resimlerin kabul edilip edilmeyeceğini, müşteriye ait olan bilgileri nasıl alıp listeye ekleyeceği gösterdim. 

Bittikten sonra Kart basım şirketine onun maili üzerinden(bende cc'de yer aldığım) bir mail düzenledik ve gönderdik. Onlar kartların basımı bittikten sonra da bize geri dönüş maili atarak haber verdiler. Bizde kargo firmasıyla görüşüp kartların hazır olduğunu yönlendirme yapmalarını istedik.

23 Mart 2015 Pazartesi

16-17-18 Mart



Bu hafta insertün yeni sayısı çıkacağı için sadece pazar gününün raporunu hazırladım ve herkese gönderdim.

Reklam departmanın yeni gelen insertleri almaya gittim. Herkesin masasına birer tane bıraktım. Kendime fazladan bir tane daha aldım. İnsertte bulunan money club kampanyalarını işaretlemem gerekiyordu. Onları işaretledikten sonra dosyaladım. Far ürünlerinin bir listesini çıkardım. 

Bu konuyla ilgilenmesi için işe başlayan yeni üniversite stajyerine ne yapması gerektiğini , işleyişin nasıl olduğunu anlattım. Benim yaptığım bazı işleri ona devrettim. Hiç bir şey bilmediği içinde bu hafta ona yapacağı işleri detaylıca anlatarak ve göstererek yapmaya başladım. Bebe Money ve Sms gönderimini anlatarak birazını onun uygulayarak yapmasını istedim. Eksik kaldığı yerlerde benden yardım isteyerek birlikte işleri bitirmeye çalıştık

15 Mart 2015 Pazar

9-10-11 Mart



Bu hafta sadece cumartesi ve pazar gününe ait olan puan kullanım raporlarını hazırladım. ve herkese maille gönderdim.

Muhaberata indim. Gelen kargoların hepsini alarak sahiplerine verdim. Bana gelenleride sonradan yapmak üzere bıraktım. Gelenlerin içinde sadece Kayıt edilen yat kartların belgeleri vardı.

Gelen faturaların girişleri yaparak, referans numaralarını faturaların üzerine yazdım. Sonra direktörün imzası gerektiği için dosyanın içine bıraktım. Hepsi imzalandıktan sonra birer kopyasını aldım. Muhasebe depatmanında bizim departmanın işleriyle ilgilenen kişiye faturanın asıllarını bıraktım. Kopyalarını da faturlar klasörüne yerleştirdim. 
Gelen birakç e-faturayı da giriş yaptım ve kopyalarını alarak muhasebeye götürdüm.

6 Mart 2015 Cuma

2-3-4 Mart



Cuma gününden başlayarak yapılan alışverişlere göre puanların nerede ne nasıl kullanıldığını belirten bir liste hazırladım. İlk önce müşterilere(ilk 5'i) ve sonra da mağazalara göre (en çok alışveriş yapılan ilk 5 mağaza) olarak listeyi düzenledim. İlk önce müşterilere sonra da mağazalara göre listeyi düzenledim. Bittikten sonra hepsini bir mailde toplayarak analize aldım ve departmandaki çalışanlara gönderdim.

İnsert'ün yeni sayısı çıktığı için far ürünlerinin bir listesini çıkardım. SMS'lerin gönderilmesi için listeyi hazırlamaya başladım. İlk önce insertten ürünlerin nerede olduklarını ve insertte nasıl yazıldığını bularak onları listeye geçirdim. Ürünlerin bulundukları kategorilere göre düzenleyerek, ürünlerin fiyatlarını, nerede satışa sunulacağını yazarak gönderime hazır hale getirdim. SMS gönderimini sağlayan kişilerde kontrollerini yaparak SMS gönderdiler. Örnek Tam senlik oldugunu dusundugumuz Sutas Yogurt 3kg 7,9TL! 5-18 Mart'ta Migros ve Tansaslarda

28 Şubat 2015 Cumartesi

Excel Soru-Cevap Vol16

Soru: Mantığı çok basit olan bir toplama işlemini yapamadım. Basic mantığından herkes " i= i+k " örneği bilir. Ben bunu Excel'de D10 hücresin formül bölümüne " =C10+D10 " şeklinde yazıyorum fakat Excel bunu bir türlü hesaplayamıyor.Circular reference hatası veriyor.Bu kadar basit bir işlemi nasıl yapamaz.

Cevap: Bu gayet normal. Formülü yazdığınız hücreyi referans vermişsiniz. Yani Excel'e şunu söylüyorsunuz. D10 hücresine de C10 ile D10 'u topla. D10 hücresindeki veri her toplamada değişir. Yani C10 1 olsun D10 da 2 Bunun normal toplamı 3 olacaktır. Ama siz referans olarak D10 hücresini verdiğiniz için her değişmede tekrar D10 u hesaba katacak. Döngüsel bir başvuru oluşacak. Hem sonra sizin verdiğiniz i=i+k örneği buna uygun değil. Bir atama yapıyorsunuz. Burada. eğer VBA sayfasına da, Range("D10")=Range("C10")+Range("D10") yazsaydınız. Problem olmazdı. Sizin de dediğiniz i=i+k örneğine uygun olurdu.
SONUÇ: Formül yazdığınız bir hücreyi formül içerisinde kullanamazsınız (genelde) kullanırsanız bu tür bir hata ile karşılaşırsınız.
Şimdi gelelim sorunuzun doğru cevabına. Aşağıdaki kodu eğer hesaplatma yapmak istediğiniz sayfanın koduna yazarsanız, istediğiniz sonuca ulaşırsınız.

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$C$10" And Target.Value <> 0 Then
Range("D10").Value = Range("D10").Value + Range("C10").Value
End If
End Sub

Excel Soru-Cevap Vol15

Soru: Excel'de hazırlanan bir dosyayı program haline (exe, com) dönüştürmek istiyorum. Bu mümkün mü? Amaç hazırlanan sayfa haricinde bilgilerimin kullanılmamasını sağlamak.

Cevap:  Öncelikle hemen belirtmeliyim ki sorunuzun cevabı olumsuzdur. Yani Excel'de hazırladığınız bir programı .exe ya da .com uzantılı dosya haline dönüştüremezsiniz.
Excel kullandığı halde programlama mantığını tam olarak kavrayamamış bir çok arkadaşımız ilk zamanlarda bu şekilde düşünmekte ve hazırladıkları programları kullanışlı hale getirmek istemektedirler.
Unutulmamalıdır ki Excel Uygulaması kendi haline bir Uygulama (Application)'dır. Kendine has kullanmış olduğu birimleri mevcuttur. WorkBook ana nesnesinin ve bu ana nesneye bağlı Worksheet, Range/Cells nesnelerinin çalışması için hazırladığınız her programın Excel.Exe uygulamasına ihtiyacı bulunmaktadır. Dolayısıyla tekrarlamak gerekirse Excel.Exe uygulaması olmadan Excel'de hazırladığınız bir programı Visual Basic ya da Delphi gibi Programlama dillerinde olduğu gibi derleyerek özerk bir program şekline dönüştüremeyiz.
Bu konu ile ilgili bir açıklamayı daha önce yapmıştım. Aşağıya tekrar alıyorum.

Excel Bir Form'dur
Bazı yeni arkadaşlarımız ve yine bazı eski arkadaşlarımız ısrarla Excel'i çalışmalarında saklamaya çalışıyorlar. Buna anlam vermekte zorlanıyorum doğrusu. Programlarının daha profesyonelce görünmesi için bu işi yaptıklarını tahmin ediyorum. Peki bu ne kadar doğru?
Bu hiç doğru değil. Öncelikle bunun bilinmesinde fayda var.
VB'de yapılan bir çalışmayı düşünün. Sonuçta menülerin bulunduğu bir form yapmak için genelde insanlar çırpınırlar. Hatta araç çubuukları eklemek için de çaba sarfedilir. Sonrada bu ana formun içerisine yardımcı formlar eklenir ve bu menülere tıklayarak bu formlar açılır. Vs vs vs.
İşte Excel'in de Ekran görüntüsü bir Formdur sonuçta. Üzerine ızgaralar eklenmiş, menüler ve araç çubukları eklenmiş mükemmel bir formdur. Büyük olasılıkla VB'deki ana form hangi kod yapısıyla hazırlanmışsa, Excel uygulama formu da aynı yapıyla hazırlanmış. Bizler uğraşmayalım diye de bütün her şey tamamlanmaya çalışılmıştır.
Ama daha sonra Excel'e bir UserForm olayı eklenmiştir. Aynı VB'deki alt formlar gibi. Şimdi karmaşa burada yaşanıyor. Excel'in gücü karşısında pek fazla işe yaramayan bu UserForm'lar sanki esas şeylermiş gibi bunların üzerinde işlem yapılıyor ve Excel gizlenmeye çalışılıyor.
Bu işi yapmadaki tek amaç, kendini tatmin ve güzel gösterme duygusudur. Bir süre sonra bu duygunun gereksizliği anlaşılıyor. Eğer anlaşılmıyor ise demek ki daha çok mesafe katedilememiş.
Bu yazımda anlattıklarımdan UserForm kullanmayalım manası çıkartılmamalı. UserFormlar artık Excel'in vazgeçilmezidir. Ama asla Excel değildirler. Her şeye gerektiği kadar değer verilmelidir.
***
Peki Çözüm Nedir? Neler yapmalıyım?
Bu sorulara cevap aramak gerekirse, şimdilik en kolay ve kullanışlı yolu öneririm. XLS olarak hazırladığınız dosyanıza bir menü yolu ekledikten sonra XLA olarak Farklı Kaydedin ve eklenti haline getirin. Dolayısı ile Çalışma Sayfalarınıza kimse müdahale edemeyecektir.

Daha detaylı çözümler ise Geliştiriciler düzeyindedir. Yeri geldiğinde gerek Hazırladığımız kaynak kitaplarda gerekse sitemizde bunlardan da bahsedeceğiz.

Excel Soru-Cevap Vol14

Soru: Excel'de çizilen bir şeklin genişliği neden 1 cm olamaz?Sorunun cevabını okuduğunuzda bir kaç sorununda cevabını almış olacaksınız.

Cevap: Uzun zamandır Excel sayfasında animasyon yapmıyordum. Bunun nedeni de anlama veremediğim atlamalardı. Bu atlamaların nedenini bir türlü kavrayamadım. Bu bana göre enteresan bir durum.
Bu pozisyonu şekillerde de yaşadığımı fark edince animasyon yapma olayından tamamen vaz geçmiştim. (Tabi bu aralar düşündüğüm farklı bir tarz var elbette animasyon için).

Konunun aslına dönecek olursak.
Excel'e bir şekil çizin. Bu Çizgi ya da Dikdörtgen veya Elips olabilir. Ya da Dosyadan eklediğiniz herhangi bir resim olabilir.
Bu resim ya da şekle çift tıklayarak gelen pencereden Boyut sayfa sekmesini seçin ve Genişlik kısmına "1" rakamını girip Tamam düğmesine tıklayın. Daha sonra bu şekle tekrar tıklayın ve yine aynı genişliğe gözatın sonucun "1,01" olduğunu göreceksiniz.
Maalesef Excel'de bir çizgi 1 cm uzunluğunda olmuyor.

Neden?
Eğer hatırlarsanız daha önce de bir şey söylemiştim. Aslında Excel'de görünen kılavuz çizgiler yok. Yani Excel her ne kadar hücre hücre görünse de asıl yapı hiç bir zaman böyle değil. Bildiğiniz gibi Ekran Çözünürlüğü dendiğinde 800x600 Piksel gibi bir ifade kullanırız. İşte Excel'deki hücre aralıkları da tam olarak bu mantıkla hareket ediyor. (Şimdi konuyu bilenler -e yani bravo- diyecekler ama demesinler çünkü bu yazdıklarım bilmeyenlere yöneliktir.)
Şimdi Sütun başlıklarını fare ile sağa sola genişletmeye veya daraltmaya çalışın. Herkesin aşina olduğu sarı bir açıklama kutusu içerisinde sütunun genişliği belirtilmektedir. Bir tanesi parantez içerisinde ve Piksel cinsinden. İşte işin sırrı burada. Excel ile mesafeleri ancak Piksel olarak ayarlayabiliyoruz. Şimdi çözüme gelelim.

1 İnç = 2,54 cm olduğunu ortaokuldan itibaren biliyoruz.
1 inç = 96 Piksel'dir yani 1 inç = 2,54 cm = 96 Piksel

Şimdi şunu yapalım.
1. Çizim Araç Çubuğu | Çiz | Uydur | Klavuza'yı işaretleyin.
2. Herhangi bir hücreyi 96 Piksel olacak kadar genişletin.
3. 96 Piksel olan bu hücreye bir çizgi çizin.
4. Çizginin üzerine çift tıklayarak boyutuna bakın. 2,54 cm olduğunu göreceksiniz.

Pekala şimdi basit bir matematik işlemi yapalım. Eğer 96 piksel 2,54 cm ise kaç piksel 1 cm eder. (Ters gibi oldu ama formülde düzelteceğim)

 
2,54 cm = 96 Pixel
1 cm = x Pixel
------------------------
1 cm = 37,795 Pixel

İşte mesele çözüldü. Siz hiç bir zaman satır aralığını 37,795... Piksel olarak ayarlayamazsınız. Çünkü piksel ayarı 36, 37, 38, 39 olarak gider.
Olayın aslı tamamen budur.


 

Excel Soru-Cevap Vol13



Soru: Excel'de rakamsal değerleri metne nasıl çevirebilirim? Örneğin fatura genel toplamını yazı olarak nasıl yazdırabilirim?

Cevap : Öğrenmek istediğiniz özellik Excel ile gelen bir özellik değildir. Bu özellik Excel kullanıcıları tarafından hazırlanan bir işlev (fonksiyon) dir. Bu konu ile ilgili bir çok mail aldığımız için Sitede FONKSİYONLAR adı altında bir sayfa açtım. Sizin aradığınız fonksiyonda burada bulunmaktadır. Bir fonksiyonun nasıl kullanılacağına dair gerekli bilgi burada verilmiştir.
Soru: Dosyayı açarken diyelim ben sheet2 n ile açılsın istiyorum. Bu yapılabilir mi? Yani startup benzeri bir şey...
Cevap: Bunun için aşağıdaki makroyu yazmalısınız. Makroyu modül içerisinde mutlaka Auto_Open prosedürü içine yazmalısınız. Çalıştığınız kitabın kapatılması sırasında çalışacak makroları da Auto_Close makrosu içerisine yazmalısınız.
Sub Auto_Open()
Sheets("Sayfa2").Select
End Sub

27 Şubat 2015 Cuma

23-24-25 Şubat



Cuma gününden başlayarak yapılan alışverişlere göre puanların nerede ve nasıl kullanıldığını gösteren bir liste hazırladım. İlk önce müşterilere sonra da mağazalara göre listeyi düzenledim. Bittikten sonra hepsini bir mailde toplayarak analize aldım ve departmandaki çalışanlara gönderdim.

İmzalanması gereken bir sözleşmede bulunan tarih hatasını düzeltmesi için Hukuk Departmanına götürdüm.(Hata Şubat 28 çekmesine rağmen tarih olarak 30u olarak yazmasıydı). Onlarda düzenleyen kişiyle görüştüler. Sistemden tarih düzeltilerek sorun halledildi.

Muhaberata indim ve bize gelen kargoları aldım. Gelen kargoları sahiplerine verdim. Bana gelen kargoları düzenleyerek daha sonra yapmak üzere hazırladım. benim adıma gelen kargolar genellikle mağazaların gönderdiği müşteri kart talepleriydi(servis, otel-restoran ve yat kartlar). Kartları müşterilerin adlarına tanımladım. Önceden kartı olan müşterilerin ise hesaplarına yeni bir kart bağlayarak mağazalara gönderimini sağladım.

EXCEL VOL10_Formül Oluşturma ve Kuralları

 
 
FORMÜL OLUŞTURMA
 
Kullanıcının temel matematik kurallarını dikkate alarak kendi oluşturduğu yapılara formül adını vereceğiz. Bahsi geçen, fonksiyon ve formül kavramlarının temel anlamı içinde, işlemleri otomatik ve kolay olarak sonuca ulaştırma ifadesi yatmaktadır. Zaten formül denince, belirli değerleri bazı işlemlerden geçirerek çözüme ulaştıran eşitlik akla gelmektedir. Exce'de bir formül oluşturmanın belirli kuralları vardır.
 
Excel'de Formül Oluşturma Kuralları:
1. Formül yapılarının ilgili hücreye girişi sırasında mutlaka eşittir(=) işareti ile başlamak gerekir. Eşittir(=) ile başlanmamış formül yapısı Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.
2. Bir formül oluşturulurken, sayısal bir değer, hücre adresi, tanımlamış hücre adı ve dormüle anlam katacak olan operatörler kullanılır.
Operatörler: Matematükte kullanılan ve hesaplama işlemine anlam katan işaretlerdir. Buna göre bir hesaplama  işleminde kullanılabilecek operatörler ve anlamkarı aşağıda verilmiştir:
1.      Toplama “+”
4. Bölme “/”
7. Kuvvet (üs) “^”
10. Eşit değil “<>”
13. Büyük Eşit “>=”
2.      Çıkartma “-“
5. Parantez “()”
8. Çift Tırnak (“ “)
11. Büyük “>”
14. Küçük Eşit “<=”
3.      Çarpma “*”
6. Yüzde “%”
9. Eşit “=”
12. Küçük “<”
15. Ve “&”
 
3. Formül yazımı sırasında kullanılacak değerler ve hesaplama işaretleri bilinen kuralalr çerçevesinde ve öncelik ilişkisine dikkat edilerek girilir.
İşlem Öncelik Sırası: Ardı ardına yapılması gereken seri matematiksel işlemler varsa, bir kural olarak bunların belirli bir sıra dahilinde olması gerekir Buna göre işlemlerin öncelikleri sırası ile aşağıda verilmiştir. 
a.      Parantez “( )”
b.      Kuvvet (üs) “^”
c.      Toplama ve Çıkartma “+, -“
d.      Yüzde “%”
e.      Çarpma ve Bölme “*, /”
 
4. Formülde, hücre adresi ve hücreye tanımlanmış ad dışında herhangi bir alfabetik değer kullanılacak ise, mutlaka çift tırnak("") içinde yazılmamalıdır. Hücre adresi, hücreye tanımlanmış ad ve sayısal değerler kesinlikle tırnak içinde yazılmamalıdır. Çift tırnak(""), içinde yazılmış her değer, Excel tarafından alfavetik değer olarak kabul edilecektir.
5. Formül içinde değerler arasında ve başlangıçta kesinlikle boşluk kullanılmamalıdır. Boşluk, Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.

EXCEL VOL9_Hazır Fonksiyon Kullanımı

EXCEL'DE HAZIR FONKSİYON KULLANIMI
Yukarıda görüldüğü üzere, Excel’de matematiğin temeli olan dört işlem rahatlıkla kullanılabilir. Ancak, karmaşık ya da matematiksel olmayan bazı işlemler yapılmak istendiğinde, dört işlem yeterli olmayacak ya da çok zaman alıcı olacaktır. İşte bu gibi, dört işlemin ya da bir başka ifade ile kullanıcının kendi oluşturduğu formüllerin yetersiz kaldığı noktada, sayısı yaklaşık 400 adeti bulan hazır fonksiyonlar imdada yetişir. Bunlar sayesinde dört işlemin yapamadığı karışık algoritmalar da çözüme ulaştırılır. Küçük bir örnekle bu durumu açıklayalım.
 
BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ:
Bir firma, satışını yaptığı üç ürün için, üçer aylık toplam kazanç değerlerini hesaplamak için Excel programını kullanacaktır. Bunun en bilinen yolu, her ürün için elde edilen kazancı ifade eden sayılar arasında toplama işareti olan artı (+)’nın kullanılmasıdır. Excel’de toplanacak değerlerin bulunduğu hücre adreslerinin arasında da artı (+) kullanılarak aynı sonuç elde edilebilir.
 
Ancak, bu işlemin sonucunun alınması için, her hücrenin adresini tek tek yazmak gerektiğinden, oldukça güç olduğu görülmektedir. Hatta, ürün sayısının daha fazla olabileceği ve yılın tüm ayları için bu işlemin yapılacağı göz önüne alınırsa, işlemin ne kadar zaman alıcı ve külfetli bir uygulama olacağı açıkça anlaşılmaktadır. Bunun için, hücre ve değer sayısı artsa dahi, işlemleri kolaylaştıran ve zaman kaybından kurtaran, Excel’de hazır bulunan fonksiyonlara baş vurmak daha uygun olacaktır. Bu örnek için, ilk öğreneceğimiz hazır fonksiyon TOPLA fonksiyonudur. Burada fonksiyonun kullanılacağı, yani toplam değerinin yazılacağı hücre seçilerek, toplanması gereken hücre adreslerinin yeraldığı =B2+B3+B4+C2+C3+C4+D2+D3+D4 formülü yerine =TOPLA(B2:D4) fonksiyonu yazılır. İki ifadenin de vereceği sonuç aynı olacaktır.
Excel’de Fonksiyon Kullanma Kuralları:
1. Fonksiyonların ilgili hücreye girişi sırasında mutlaka eşittir (=) işareti ile başlamak gerekir. Eşittir (=) ile başlanmamış bir fonksiyon yapısı Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.
2. Bir fonksiyon girişi sırasında, sabit herhangi bir değer (sayı, metin, tarih, vs.), hücre adresi, tanımlanmış hücre adı, kullanıcı tarafından oluşturulmuş formüller, operatörler, fonksiyon elemanları ve fonksiyonun formatını tamamlayıcı işaretler kullanılır.
3. Formülde, hücre adresi ve hücreye tanımlanmış ad dışında herhangi bir alfabetik değer kullanılacak ise, mutlaka çift tırnak (“ “) içinde yazılmalıdır. Çift tırnak (“ “) içinde yazılmış her değer, Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.
4. Formül içinde değerler arasında ve başlangıçta kesinlikle boşluk kullanılmamalıdır. Boşluk, Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.
5. Kullanılan bir fonksiyonun doğru ve eksiksiz sonuç verebilmesi için formatına (Excel’deki adıyla sözdizimine), yani oluşturulma biçimine (noktasına, virgülüne, noktalı virgülüne, parantezine, çift tırnağına kadar...) dikkat edilmesi ve hiçbir detayın atlanmaması, formatı oluşturan her elemanın yerli yerinde kullanılması gerekir. Fonksiyonun formatında mevcut herhangi bir elemanın kullanılmaması ya sonucun hatalı olmasına ya da o formülden sonuç alınamamasına sebep olur.
6. Excel’de fonksiyonlarda kullanılacak hücre adresleri, göreceli, mutlak ya da yarı mutlak yapıda olabilirler. Göreceli hücre adresleri değişken, mutlak hücre adresleri ise sabit değer taşırlar. Bir hücre adresini sabitleştirmek için satır, sütun ifadesinin önüne $ işareti konur. A1 göreceli bir hücre adresi, $A$1 ise mutlak bir hücre adresidir. $A1 şeklindeki bir ifade ise yarı mutlak yapıdadır. Mutlak adresi, göreceli adresten ayıran nokta, mutlak adresin içerdiği değerin veya fonksiyonun her hücrede aynı şekilde kalmasıdır. Göreceli bir adres ise hücrenin herhangi bir şekilde yer değiştirmesi sonucunda, yeni duruma göre değişiklik, bulunduğu hücrenin adresine göre farklılık gösterir.
 

EXCEL VOL8_Fonksiyon ve Formül Kavramları Nedir?


Temel özelliklerini öğrendikten sonra, Excel hakkında bilinmesi gereken ikinci konu, hazır bulunan fonksiyon yapılarının kullanımıdır. Kullanıcının oluşturacağı tablolar, ne kadar düzenli, anlaşılır ve dinamik bir yapıya sahip olursa olsun, sonuç elde etmede önemli bir faktör de zamandır. İşte Excel'in sunduğu imkanlar içinde kolay kullanım sağlayan ve zamandan kazandıran fonksiyonlar, bu bölümün konusunu oluşturmaktır.
 
FORMÜL VE FONKSİYON KAVRAMI
Bir çalışma sayfasına girilen veriler üzerinde, çözümleme ve ilişki kurma gibi işlemler yapılabilir. Bu bağlamda, hücrelere, temel matematiksel kuralların uygulandığı formüllerin yanı sıra, hazır bulunan karmaşık yapıdaki fonksiyonlar da girilerek her türlü hesaplama yaptırılabilir. Anlatımlarımızda, kullanıcının matematiksel kurallar çerçevesinde dört işlem aracılığı ile kendisinin hazırladığı yapıları formül, Excel'de hazır bulunan ve uyulması zorunlu bir formata sahip yapıları da fonksiyon(işlev) olarak ifade edeceğiz. Kullanıcılar tarafından oluşturulan formüller, sadece matematiksel işlemlerin sonuçlarını hesaplayabilirken, fonksiyonlar, matematiksel ve mantıksal öğelerin dahil olduğu bir çok karmaşık yapıya sonuç üretebilme yeteneğine sahiptirler.
 
Elektronik bir hesap tablosunu, hesap tablosu yapan sadece verilerin girilmesi ile oluşan statik yapıdaki tablo görüntüsü değil, formül ve fonksiyonlarla desteklenen dinamik bir işlemler topluluğu olmasıdır. Örneğin, Excel'de rahatlıkla iki sayısal değeri birbiriyle toplar, başka bir sayı ile çarpar, çıkan değeri bir başka sayıdan çıkarabilir ve son olarak elde edilen sayıyı belirli bir değere bölebilirsiniz. Burada da görüldüğü gibi, Excel, bir hesap makinesinin görevini üstlenebiliyor. Ancak, yukarıdaki örnekte, aynı işlemler farklı değerlere uygulanmak istense idi, bir hesap makinesinde değerleri değiştirerek aynı işlemleri tekrar yapmak gerekirdi. Burada Excel'in avantajı, değerleri ve formülleri bir kez girdikten sonra, değişen değerlere göre elde edilen sonuçların anında alınabilmesidir.
 
 
Excel gibi bir program, sadece dört işlem değil, istatiksel analiz, fizibilite, mali değerlendirme gibi uygulamaları da kıda sürede ve hatasız yapmanızı sağlar. Excel'i kullanmanın en önemli sebebi, değişik amaçlara hizmet edebilen hesap tablolarının, kullanıcının istediği gibi düzenleyebileceği bir yapıda olmasıdır.
 

21 Şubat 2015 Cumartesi

16-17-18 Şubat


Pazartesi sabah geldiğimde ilk iş olarak gelen mailleri kontrol ettim. Yapılması gereken işlemler vardı. Onları kontrol ettiklten sonra gönderen kişilere geri dönüş yaptım. Ondan sonra geçen 3 günün(Cuma'dan itibaren) puan kullanım raporunu çıkarttım. Onlarıda düzenleyerek gönderdim.

Çalışan bir arkadaşım işten ayrılacağı için kendisinin yaptığı işi bana devretti. Bana tek tek nasıl yapılması gerektiğini anlattı.
Yapacağım iş Bebe Money için yeni kart hazırlamak
Normal müşteriler http://www.moneyclubkart.com 'a başvurarak kart numaralarıyla birlikte çocuklarına ait olan bir resim yükleyerek başvuru yapıyorlar. Bu başvurular her gün bir zip dosyasıyla bizim sistemimize düşüyor. Biz bunları iki haftaya bir analize alıyoruz. Başvuruları  tek tek kontrol ederek uyugun olanları listeye yazıyoruz. Uygun olmayanların sadece bilgileri alınarak bırakılıyor(uygun olmayanlar: bunlar genellikle fotograflardan kaynaklı olarak çıkıyor. Bizim kriterimiz çocuk resmi olduğu için diğer resimler geçersiz olarak sayılıyor. Daha önce gönderilen resimler arasında bayrak, takım amblemleri yada müşterinin kendine ait fotograflar yer alıyordu. Aile fotografları kabul edilse bile bu fotograflar otomatik olarak eleniyorlar).
 Kabul edilen başvuruların bilgileri ile birlikte kartların üzerine basılacak olan fotograflar bir dosyada kayıt altına alınıyor. Ondan sonra nu listeye göre Bebe Money Programına ait olan kartlar üzerinde müşterilerin bize gönderdikleri resimlerle birlikte basılmak üzere Mapi Kart'a gönderiliyor.
Mapi Kart kartları kontrol edip bastıkdan sonra bize geri dönüş yaparak basıldığını ve teslim alabileceğimizi söylüyorlar. Bizde kartları teslim edecek kargo şirketine kartların sahiplerinin adreslerinin bulunduğu excel dosyasına göndererek yönlendirme yapmasını istiyoruz.
Yönlendirme yapılan kartlar müşterilere gönderiliyor. Müşterilere ulaşmayan kartlar bize geri dönüyor. Bizde onları dosyalıyoruz.

15 Şubat 2015 Pazar

9-10-11 Şubat

 
Tatil dönüşü oluğu için yapılmayan işler vardı. ilk önce onları sıraya koyarak yapmaya başladım. Geçtiğimiz Cuma gününden başlayarak Puan kullanım raporunun hazırladım. En çok puan kullanan ilk 5 müşterinin analize aldım. sonrada onları excele geçirsim. En çok puan kullanan mağazalar yoktu(bu listede bir mağazadan en az 3 alışveriş yapılması gerekmektedir.) yeterli alışveriş olmadığı için analize almadım. hepsini hazırladıktan sonra maili listedeki verilere göre düzenleyerek departmandakilere gönderdim. diğer günler içinde aynı işlemi uyguladım.
 
 
2 hafta içinde mağazaların bize gönderdiği belgelere göre müşterilere kart tanımladım. Bazı kartları müşterinin bizde daha önceden hesabı olduğu için direkt olarak hesabına bağladım. Diğerlerini de sıfırdan bir kayıt olarak girişini yaptım. Kartları mağazalara geri gönderdim. Onlarda kartı müşterilere teslim ettiler.
 
 

31 Ocak 2015 Cumartesi

EXCEL VOL7_Hücreye Açıklama Ekleme ve Düzenleme

 
 
HÜCREYE AÇIKLAMA EKLEME
Eğer hazırladığınız çalışma sayfalarını sizden başkası da kullanıyorsa, bazı verileri ilişkin açıklamalarda bulunmak zorunda kalabilirsiniz. Bu gereksinimi karşılama amacıyla Excel size, hücrelere not iliştirme olanağı sunmaktadır.
herhangi bir hücreye açıklama eklemek için;
1. Tabloya görülen bütün verileri girin.
2. Aktif hücreyi B4 hücresine getirin.
3. "Ekle" menüsünden "Açıklama" komutunu tıklatın.
4. Karşınıza gelen kutuya açıklamanızı yazın.
5. Metni yazmayı bitirince, açıklama kutusunuu dışında herhangi bir yerde fareyi tıklayın.
 
Fareyi B4 hücresinin üzerine tekrar getirdiğinizde açıklama görünecektir.
 
AÇIKLAMAYI DÜZENLEME
1. Düzenlemek istediğiniz açıklamayı içeren hücreyi tıklatın.
2. "Ekle" menüsünden "Açıklamayı Düzenle"yi tıklatın.
Ya da aktif hücre açıklama içeren bir hücredeyken sağ düğme ile açacağınız kısayol menüsünden "Açıklamayı Düzenle"yi tıklayabilirsiniz. Aynı menüden "Açıklama Sil" komutu ile açıklamayı silebilirsiniz.