28 Şubat 2015 Cumartesi

Excel Soru-Cevap Vol16

Soru: Mantığı çok basit olan bir toplama işlemini yapamadım. Basic mantığından herkes " i= i+k " örneği bilir. Ben bunu Excel'de D10 hücresin formül bölümüne " =C10+D10 " şeklinde yazıyorum fakat Excel bunu bir türlü hesaplayamıyor.Circular reference hatası veriyor.Bu kadar basit bir işlemi nasıl yapamaz.

Cevap: Bu gayet normal. Formülü yazdığınız hücreyi referans vermişsiniz. Yani Excel'e şunu söylüyorsunuz. D10 hücresine de C10 ile D10 'u topla. D10 hücresindeki veri her toplamada değişir. Yani C10 1 olsun D10 da 2 Bunun normal toplamı 3 olacaktır. Ama siz referans olarak D10 hücresini verdiğiniz için her değişmede tekrar D10 u hesaba katacak. Döngüsel bir başvuru oluşacak. Hem sonra sizin verdiğiniz i=i+k örneği buna uygun değil. Bir atama yapıyorsunuz. Burada. eğer VBA sayfasına da, Range("D10")=Range("C10")+Range("D10") yazsaydınız. Problem olmazdı. Sizin de dediğiniz i=i+k örneğine uygun olurdu.
SONUÇ: Formül yazdığınız bir hücreyi formül içerisinde kullanamazsınız (genelde) kullanırsanız bu tür bir hata ile karşılaşırsınız.
Şimdi gelelim sorunuzun doğru cevabına. Aşağıdaki kodu eğer hesaplatma yapmak istediğiniz sayfanın koduna yazarsanız, istediğiniz sonuca ulaşırsınız.

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$C$10" And Target.Value <> 0 Then
Range("D10").Value = Range("D10").Value + Range("C10").Value
End If
End Sub

Excel Soru-Cevap Vol15

Soru: Excel'de hazırlanan bir dosyayı program haline (exe, com) dönüştürmek istiyorum. Bu mümkün mü? Amaç hazırlanan sayfa haricinde bilgilerimin kullanılmamasını sağlamak.

Cevap:  Öncelikle hemen belirtmeliyim ki sorunuzun cevabı olumsuzdur. Yani Excel'de hazırladığınız bir programı .exe ya da .com uzantılı dosya haline dönüştüremezsiniz.
Excel kullandığı halde programlama mantığını tam olarak kavrayamamış bir çok arkadaşımız ilk zamanlarda bu şekilde düşünmekte ve hazırladıkları programları kullanışlı hale getirmek istemektedirler.
Unutulmamalıdır ki Excel Uygulaması kendi haline bir Uygulama (Application)'dır. Kendine has kullanmış olduğu birimleri mevcuttur. WorkBook ana nesnesinin ve bu ana nesneye bağlı Worksheet, Range/Cells nesnelerinin çalışması için hazırladığınız her programın Excel.Exe uygulamasına ihtiyacı bulunmaktadır. Dolayısıyla tekrarlamak gerekirse Excel.Exe uygulaması olmadan Excel'de hazırladığınız bir programı Visual Basic ya da Delphi gibi Programlama dillerinde olduğu gibi derleyerek özerk bir program şekline dönüştüremeyiz.
Bu konu ile ilgili bir açıklamayı daha önce yapmıştım. Aşağıya tekrar alıyorum.

Excel Bir Form'dur
Bazı yeni arkadaşlarımız ve yine bazı eski arkadaşlarımız ısrarla Excel'i çalışmalarında saklamaya çalışıyorlar. Buna anlam vermekte zorlanıyorum doğrusu. Programlarının daha profesyonelce görünmesi için bu işi yaptıklarını tahmin ediyorum. Peki bu ne kadar doğru?
Bu hiç doğru değil. Öncelikle bunun bilinmesinde fayda var.
VB'de yapılan bir çalışmayı düşünün. Sonuçta menülerin bulunduğu bir form yapmak için genelde insanlar çırpınırlar. Hatta araç çubuukları eklemek için de çaba sarfedilir. Sonrada bu ana formun içerisine yardımcı formlar eklenir ve bu menülere tıklayarak bu formlar açılır. Vs vs vs.
İşte Excel'in de Ekran görüntüsü bir Formdur sonuçta. Üzerine ızgaralar eklenmiş, menüler ve araç çubukları eklenmiş mükemmel bir formdur. Büyük olasılıkla VB'deki ana form hangi kod yapısıyla hazırlanmışsa, Excel uygulama formu da aynı yapıyla hazırlanmış. Bizler uğraşmayalım diye de bütün her şey tamamlanmaya çalışılmıştır.
Ama daha sonra Excel'e bir UserForm olayı eklenmiştir. Aynı VB'deki alt formlar gibi. Şimdi karmaşa burada yaşanıyor. Excel'in gücü karşısında pek fazla işe yaramayan bu UserForm'lar sanki esas şeylermiş gibi bunların üzerinde işlem yapılıyor ve Excel gizlenmeye çalışılıyor.
Bu işi yapmadaki tek amaç, kendini tatmin ve güzel gösterme duygusudur. Bir süre sonra bu duygunun gereksizliği anlaşılıyor. Eğer anlaşılmıyor ise demek ki daha çok mesafe katedilememiş.
Bu yazımda anlattıklarımdan UserForm kullanmayalım manası çıkartılmamalı. UserFormlar artık Excel'in vazgeçilmezidir. Ama asla Excel değildirler. Her şeye gerektiği kadar değer verilmelidir.
***
Peki Çözüm Nedir? Neler yapmalıyım?
Bu sorulara cevap aramak gerekirse, şimdilik en kolay ve kullanışlı yolu öneririm. XLS olarak hazırladığınız dosyanıza bir menü yolu ekledikten sonra XLA olarak Farklı Kaydedin ve eklenti haline getirin. Dolayısı ile Çalışma Sayfalarınıza kimse müdahale edemeyecektir.

Daha detaylı çözümler ise Geliştiriciler düzeyindedir. Yeri geldiğinde gerek Hazırladığımız kaynak kitaplarda gerekse sitemizde bunlardan da bahsedeceğiz.

Excel Soru-Cevap Vol14

Soru: Excel'de çizilen bir şeklin genişliği neden 1 cm olamaz?Sorunun cevabını okuduğunuzda bir kaç sorununda cevabını almış olacaksınız.

Cevap: Uzun zamandır Excel sayfasında animasyon yapmıyordum. Bunun nedeni de anlama veremediğim atlamalardı. Bu atlamaların nedenini bir türlü kavrayamadım. Bu bana göre enteresan bir durum.
Bu pozisyonu şekillerde de yaşadığımı fark edince animasyon yapma olayından tamamen vaz geçmiştim. (Tabi bu aralar düşündüğüm farklı bir tarz var elbette animasyon için).

Konunun aslına dönecek olursak.
Excel'e bir şekil çizin. Bu Çizgi ya da Dikdörtgen veya Elips olabilir. Ya da Dosyadan eklediğiniz herhangi bir resim olabilir.
Bu resim ya da şekle çift tıklayarak gelen pencereden Boyut sayfa sekmesini seçin ve Genişlik kısmına "1" rakamını girip Tamam düğmesine tıklayın. Daha sonra bu şekle tekrar tıklayın ve yine aynı genişliğe gözatın sonucun "1,01" olduğunu göreceksiniz.
Maalesef Excel'de bir çizgi 1 cm uzunluğunda olmuyor.

Neden?
Eğer hatırlarsanız daha önce de bir şey söylemiştim. Aslında Excel'de görünen kılavuz çizgiler yok. Yani Excel her ne kadar hücre hücre görünse de asıl yapı hiç bir zaman böyle değil. Bildiğiniz gibi Ekran Çözünürlüğü dendiğinde 800x600 Piksel gibi bir ifade kullanırız. İşte Excel'deki hücre aralıkları da tam olarak bu mantıkla hareket ediyor. (Şimdi konuyu bilenler -e yani bravo- diyecekler ama demesinler çünkü bu yazdıklarım bilmeyenlere yöneliktir.)
Şimdi Sütun başlıklarını fare ile sağa sola genişletmeye veya daraltmaya çalışın. Herkesin aşina olduğu sarı bir açıklama kutusu içerisinde sütunun genişliği belirtilmektedir. Bir tanesi parantez içerisinde ve Piksel cinsinden. İşte işin sırrı burada. Excel ile mesafeleri ancak Piksel olarak ayarlayabiliyoruz. Şimdi çözüme gelelim.

1 İnç = 2,54 cm olduğunu ortaokuldan itibaren biliyoruz.
1 inç = 96 Piksel'dir yani 1 inç = 2,54 cm = 96 Piksel

Şimdi şunu yapalım.
1. Çizim Araç Çubuğu | Çiz | Uydur | Klavuza'yı işaretleyin.
2. Herhangi bir hücreyi 96 Piksel olacak kadar genişletin.
3. 96 Piksel olan bu hücreye bir çizgi çizin.
4. Çizginin üzerine çift tıklayarak boyutuna bakın. 2,54 cm olduğunu göreceksiniz.

Pekala şimdi basit bir matematik işlemi yapalım. Eğer 96 piksel 2,54 cm ise kaç piksel 1 cm eder. (Ters gibi oldu ama formülde düzelteceğim)

 
2,54 cm = 96 Pixel
1 cm = x Pixel
------------------------
1 cm = 37,795 Pixel

İşte mesele çözüldü. Siz hiç bir zaman satır aralığını 37,795... Piksel olarak ayarlayamazsınız. Çünkü piksel ayarı 36, 37, 38, 39 olarak gider.
Olayın aslı tamamen budur.


 

Excel Soru-Cevap Vol13



Soru: Excel'de rakamsal değerleri metne nasıl çevirebilirim? Örneğin fatura genel toplamını yazı olarak nasıl yazdırabilirim?

Cevap : Öğrenmek istediğiniz özellik Excel ile gelen bir özellik değildir. Bu özellik Excel kullanıcıları tarafından hazırlanan bir işlev (fonksiyon) dir. Bu konu ile ilgili bir çok mail aldığımız için Sitede FONKSİYONLAR adı altında bir sayfa açtım. Sizin aradığınız fonksiyonda burada bulunmaktadır. Bir fonksiyonun nasıl kullanılacağına dair gerekli bilgi burada verilmiştir.
Soru: Dosyayı açarken diyelim ben sheet2 n ile açılsın istiyorum. Bu yapılabilir mi? Yani startup benzeri bir şey...
Cevap: Bunun için aşağıdaki makroyu yazmalısınız. Makroyu modül içerisinde mutlaka Auto_Open prosedürü içine yazmalısınız. Çalıştığınız kitabın kapatılması sırasında çalışacak makroları da Auto_Close makrosu içerisine yazmalısınız.
Sub Auto_Open()
Sheets("Sayfa2").Select
End Sub

27 Şubat 2015 Cuma

23-24-25 Şubat



Cuma gününden başlayarak yapılan alışverişlere göre puanların nerede ve nasıl kullanıldığını gösteren bir liste hazırladım. İlk önce müşterilere sonra da mağazalara göre listeyi düzenledim. Bittikten sonra hepsini bir mailde toplayarak analize aldım ve departmandaki çalışanlara gönderdim.

İmzalanması gereken bir sözleşmede bulunan tarih hatasını düzeltmesi için Hukuk Departmanına götürdüm.(Hata Şubat 28 çekmesine rağmen tarih olarak 30u olarak yazmasıydı). Onlarda düzenleyen kişiyle görüştüler. Sistemden tarih düzeltilerek sorun halledildi.

Muhaberata indim ve bize gelen kargoları aldım. Gelen kargoları sahiplerine verdim. Bana gelen kargoları düzenleyerek daha sonra yapmak üzere hazırladım. benim adıma gelen kargolar genellikle mağazaların gönderdiği müşteri kart talepleriydi(servis, otel-restoran ve yat kartlar). Kartları müşterilerin adlarına tanımladım. Önceden kartı olan müşterilerin ise hesaplarına yeni bir kart bağlayarak mağazalara gönderimini sağladım.

EXCEL VOL10_Formül Oluşturma ve Kuralları

 
 
FORMÜL OLUŞTURMA
 
Kullanıcının temel matematik kurallarını dikkate alarak kendi oluşturduğu yapılara formül adını vereceğiz. Bahsi geçen, fonksiyon ve formül kavramlarının temel anlamı içinde, işlemleri otomatik ve kolay olarak sonuca ulaştırma ifadesi yatmaktadır. Zaten formül denince, belirli değerleri bazı işlemlerden geçirerek çözüme ulaştıran eşitlik akla gelmektedir. Exce'de bir formül oluşturmanın belirli kuralları vardır.
 
Excel'de Formül Oluşturma Kuralları:
1. Formül yapılarının ilgili hücreye girişi sırasında mutlaka eşittir(=) işareti ile başlamak gerekir. Eşittir(=) ile başlanmamış formül yapısı Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.
2. Bir formül oluşturulurken, sayısal bir değer, hücre adresi, tanımlamış hücre adı ve dormüle anlam katacak olan operatörler kullanılır.
Operatörler: Matematükte kullanılan ve hesaplama işlemine anlam katan işaretlerdir. Buna göre bir hesaplama  işleminde kullanılabilecek operatörler ve anlamkarı aşağıda verilmiştir:
1.      Toplama “+”
4. Bölme “/”
7. Kuvvet (üs) “^”
10. Eşit değil “<>”
13. Büyük Eşit “>=”
2.      Çıkartma “-“
5. Parantez “()”
8. Çift Tırnak (“ “)
11. Büyük “>”
14. Küçük Eşit “<=”
3.      Çarpma “*”
6. Yüzde “%”
9. Eşit “=”
12. Küçük “<”
15. Ve “&”
 
3. Formül yazımı sırasında kullanılacak değerler ve hesaplama işaretleri bilinen kuralalr çerçevesinde ve öncelik ilişkisine dikkat edilerek girilir.
İşlem Öncelik Sırası: Ardı ardına yapılması gereken seri matematiksel işlemler varsa, bir kural olarak bunların belirli bir sıra dahilinde olması gerekir Buna göre işlemlerin öncelikleri sırası ile aşağıda verilmiştir. 
a.      Parantez “( )”
b.      Kuvvet (üs) “^”
c.      Toplama ve Çıkartma “+, -“
d.      Yüzde “%”
e.      Çarpma ve Bölme “*, /”
 
4. Formülde, hücre adresi ve hücreye tanımlanmış ad dışında herhangi bir alfabetik değer kullanılacak ise, mutlaka çift tırnak("") içinde yazılmamalıdır. Hücre adresi, hücreye tanımlanmış ad ve sayısal değerler kesinlikle tırnak içinde yazılmamalıdır. Çift tırnak(""), içinde yazılmış her değer, Excel tarafından alfavetik değer olarak kabul edilecektir.
5. Formül içinde değerler arasında ve başlangıçta kesinlikle boşluk kullanılmamalıdır. Boşluk, Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.

EXCEL VOL9_Hazır Fonksiyon Kullanımı

EXCEL'DE HAZIR FONKSİYON KULLANIMI
Yukarıda görüldüğü üzere, Excel’de matematiğin temeli olan dört işlem rahatlıkla kullanılabilir. Ancak, karmaşık ya da matematiksel olmayan bazı işlemler yapılmak istendiğinde, dört işlem yeterli olmayacak ya da çok zaman alıcı olacaktır. İşte bu gibi, dört işlemin ya da bir başka ifade ile kullanıcının kendi oluşturduğu formüllerin yetersiz kaldığı noktada, sayısı yaklaşık 400 adeti bulan hazır fonksiyonlar imdada yetişir. Bunlar sayesinde dört işlemin yapamadığı karışık algoritmalar da çözüme ulaştırılır. Küçük bir örnekle bu durumu açıklayalım.
 
BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ:
Bir firma, satışını yaptığı üç ürün için, üçer aylık toplam kazanç değerlerini hesaplamak için Excel programını kullanacaktır. Bunun en bilinen yolu, her ürün için elde edilen kazancı ifade eden sayılar arasında toplama işareti olan artı (+)’nın kullanılmasıdır. Excel’de toplanacak değerlerin bulunduğu hücre adreslerinin arasında da artı (+) kullanılarak aynı sonuç elde edilebilir.
 
Ancak, bu işlemin sonucunun alınması için, her hücrenin adresini tek tek yazmak gerektiğinden, oldukça güç olduğu görülmektedir. Hatta, ürün sayısının daha fazla olabileceği ve yılın tüm ayları için bu işlemin yapılacağı göz önüne alınırsa, işlemin ne kadar zaman alıcı ve külfetli bir uygulama olacağı açıkça anlaşılmaktadır. Bunun için, hücre ve değer sayısı artsa dahi, işlemleri kolaylaştıran ve zaman kaybından kurtaran, Excel’de hazır bulunan fonksiyonlara baş vurmak daha uygun olacaktır. Bu örnek için, ilk öğreneceğimiz hazır fonksiyon TOPLA fonksiyonudur. Burada fonksiyonun kullanılacağı, yani toplam değerinin yazılacağı hücre seçilerek, toplanması gereken hücre adreslerinin yeraldığı =B2+B3+B4+C2+C3+C4+D2+D3+D4 formülü yerine =TOPLA(B2:D4) fonksiyonu yazılır. İki ifadenin de vereceği sonuç aynı olacaktır.
Excel’de Fonksiyon Kullanma Kuralları:
1. Fonksiyonların ilgili hücreye girişi sırasında mutlaka eşittir (=) işareti ile başlamak gerekir. Eşittir (=) ile başlanmamış bir fonksiyon yapısı Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.
2. Bir fonksiyon girişi sırasında, sabit herhangi bir değer (sayı, metin, tarih, vs.), hücre adresi, tanımlanmış hücre adı, kullanıcı tarafından oluşturulmuş formüller, operatörler, fonksiyon elemanları ve fonksiyonun formatını tamamlayıcı işaretler kullanılır.
3. Formülde, hücre adresi ve hücreye tanımlanmış ad dışında herhangi bir alfabetik değer kullanılacak ise, mutlaka çift tırnak (“ “) içinde yazılmalıdır. Çift tırnak (“ “) içinde yazılmış her değer, Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.
4. Formül içinde değerler arasında ve başlangıçta kesinlikle boşluk kullanılmamalıdır. Boşluk, Excel tarafından alfabetik bir değer olarak kabul edilecektir.
5. Kullanılan bir fonksiyonun doğru ve eksiksiz sonuç verebilmesi için formatına (Excel’deki adıyla sözdizimine), yani oluşturulma biçimine (noktasına, virgülüne, noktalı virgülüne, parantezine, çift tırnağına kadar...) dikkat edilmesi ve hiçbir detayın atlanmaması, formatı oluşturan her elemanın yerli yerinde kullanılması gerekir. Fonksiyonun formatında mevcut herhangi bir elemanın kullanılmaması ya sonucun hatalı olmasına ya da o formülden sonuç alınamamasına sebep olur.
6. Excel’de fonksiyonlarda kullanılacak hücre adresleri, göreceli, mutlak ya da yarı mutlak yapıda olabilirler. Göreceli hücre adresleri değişken, mutlak hücre adresleri ise sabit değer taşırlar. Bir hücre adresini sabitleştirmek için satır, sütun ifadesinin önüne $ işareti konur. A1 göreceli bir hücre adresi, $A$1 ise mutlak bir hücre adresidir. $A1 şeklindeki bir ifade ise yarı mutlak yapıdadır. Mutlak adresi, göreceli adresten ayıran nokta, mutlak adresin içerdiği değerin veya fonksiyonun her hücrede aynı şekilde kalmasıdır. Göreceli bir adres ise hücrenin herhangi bir şekilde yer değiştirmesi sonucunda, yeni duruma göre değişiklik, bulunduğu hücrenin adresine göre farklılık gösterir.
 

EXCEL VOL8_Fonksiyon ve Formül Kavramları Nedir?


Temel özelliklerini öğrendikten sonra, Excel hakkında bilinmesi gereken ikinci konu, hazır bulunan fonksiyon yapılarının kullanımıdır. Kullanıcının oluşturacağı tablolar, ne kadar düzenli, anlaşılır ve dinamik bir yapıya sahip olursa olsun, sonuç elde etmede önemli bir faktör de zamandır. İşte Excel'in sunduğu imkanlar içinde kolay kullanım sağlayan ve zamandan kazandıran fonksiyonlar, bu bölümün konusunu oluşturmaktır.
 
FORMÜL VE FONKSİYON KAVRAMI
Bir çalışma sayfasına girilen veriler üzerinde, çözümleme ve ilişki kurma gibi işlemler yapılabilir. Bu bağlamda, hücrelere, temel matematiksel kuralların uygulandığı formüllerin yanı sıra, hazır bulunan karmaşık yapıdaki fonksiyonlar da girilerek her türlü hesaplama yaptırılabilir. Anlatımlarımızda, kullanıcının matematiksel kurallar çerçevesinde dört işlem aracılığı ile kendisinin hazırladığı yapıları formül, Excel'de hazır bulunan ve uyulması zorunlu bir formata sahip yapıları da fonksiyon(işlev) olarak ifade edeceğiz. Kullanıcılar tarafından oluşturulan formüller, sadece matematiksel işlemlerin sonuçlarını hesaplayabilirken, fonksiyonlar, matematiksel ve mantıksal öğelerin dahil olduğu bir çok karmaşık yapıya sonuç üretebilme yeteneğine sahiptirler.
 
Elektronik bir hesap tablosunu, hesap tablosu yapan sadece verilerin girilmesi ile oluşan statik yapıdaki tablo görüntüsü değil, formül ve fonksiyonlarla desteklenen dinamik bir işlemler topluluğu olmasıdır. Örneğin, Excel'de rahatlıkla iki sayısal değeri birbiriyle toplar, başka bir sayı ile çarpar, çıkan değeri bir başka sayıdan çıkarabilir ve son olarak elde edilen sayıyı belirli bir değere bölebilirsiniz. Burada da görüldüğü gibi, Excel, bir hesap makinesinin görevini üstlenebiliyor. Ancak, yukarıdaki örnekte, aynı işlemler farklı değerlere uygulanmak istense idi, bir hesap makinesinde değerleri değiştirerek aynı işlemleri tekrar yapmak gerekirdi. Burada Excel'in avantajı, değerleri ve formülleri bir kez girdikten sonra, değişen değerlere göre elde edilen sonuçların anında alınabilmesidir.
 
 
Excel gibi bir program, sadece dört işlem değil, istatiksel analiz, fizibilite, mali değerlendirme gibi uygulamaları da kıda sürede ve hatasız yapmanızı sağlar. Excel'i kullanmanın en önemli sebebi, değişik amaçlara hizmet edebilen hesap tablolarının, kullanıcının istediği gibi düzenleyebileceği bir yapıda olmasıdır.
 

21 Şubat 2015 Cumartesi

16-17-18 Şubat


Pazartesi sabah geldiğimde ilk iş olarak gelen mailleri kontrol ettim. Yapılması gereken işlemler vardı. Onları kontrol ettiklten sonra gönderen kişilere geri dönüş yaptım. Ondan sonra geçen 3 günün(Cuma'dan itibaren) puan kullanım raporunu çıkarttım. Onlarıda düzenleyerek gönderdim.

Çalışan bir arkadaşım işten ayrılacağı için kendisinin yaptığı işi bana devretti. Bana tek tek nasıl yapılması gerektiğini anlattı.
Yapacağım iş Bebe Money için yeni kart hazırlamak
Normal müşteriler http://www.moneyclubkart.com 'a başvurarak kart numaralarıyla birlikte çocuklarına ait olan bir resim yükleyerek başvuru yapıyorlar. Bu başvurular her gün bir zip dosyasıyla bizim sistemimize düşüyor. Biz bunları iki haftaya bir analize alıyoruz. Başvuruları  tek tek kontrol ederek uyugun olanları listeye yazıyoruz. Uygun olmayanların sadece bilgileri alınarak bırakılıyor(uygun olmayanlar: bunlar genellikle fotograflardan kaynaklı olarak çıkıyor. Bizim kriterimiz çocuk resmi olduğu için diğer resimler geçersiz olarak sayılıyor. Daha önce gönderilen resimler arasında bayrak, takım amblemleri yada müşterinin kendine ait fotograflar yer alıyordu. Aile fotografları kabul edilse bile bu fotograflar otomatik olarak eleniyorlar).
 Kabul edilen başvuruların bilgileri ile birlikte kartların üzerine basılacak olan fotograflar bir dosyada kayıt altına alınıyor. Ondan sonra nu listeye göre Bebe Money Programına ait olan kartlar üzerinde müşterilerin bize gönderdikleri resimlerle birlikte basılmak üzere Mapi Kart'a gönderiliyor.
Mapi Kart kartları kontrol edip bastıkdan sonra bize geri dönüş yaparak basıldığını ve teslim alabileceğimizi söylüyorlar. Bizde kartları teslim edecek kargo şirketine kartların sahiplerinin adreslerinin bulunduğu excel dosyasına göndererek yönlendirme yapmasını istiyoruz.
Yönlendirme yapılan kartlar müşterilere gönderiliyor. Müşterilere ulaşmayan kartlar bize geri dönüyor. Bizde onları dosyalıyoruz.

15 Şubat 2015 Pazar

9-10-11 Şubat

 
Tatil dönüşü oluğu için yapılmayan işler vardı. ilk önce onları sıraya koyarak yapmaya başladım. Geçtiğimiz Cuma gününden başlayarak Puan kullanım raporunun hazırladım. En çok puan kullanan ilk 5 müşterinin analize aldım. sonrada onları excele geçirsim. En çok puan kullanan mağazalar yoktu(bu listede bir mağazadan en az 3 alışveriş yapılması gerekmektedir.) yeterli alışveriş olmadığı için analize almadım. hepsini hazırladıktan sonra maili listedeki verilere göre düzenleyerek departmandakilere gönderdim. diğer günler içinde aynı işlemi uyguladım.
 
 
2 hafta içinde mağazaların bize gönderdiği belgelere göre müşterilere kart tanımladım. Bazı kartları müşterinin bizde daha önceden hesabı olduğu için direkt olarak hesabına bağladım. Diğerlerini de sıfırdan bir kayıt olarak girişini yaptım. Kartları mağazalara geri gönderdim. Onlarda kartı müşterilere teslim ettiler.