30 Eylül 2014 Salı

30 EYLÜL _DEVAM


Sistemden yat kart , otel kart ve servis kart isteyen kişilerin bize gelen kayıt formlarından yararlanarak kontrol ettim ve güncellenmesi gereken kısımların güncellerini yapmamız gerekiyordu. Elimde olan kayıt formlarının hepsi yat kart sahibi olmak isteyen kişilerdi. Bende onları kontrol ettim ve güncellemeleri yaptım. 2 kişinin kayırlarında sorun çıktı Birinin formu eksik geldiği için gönderilen yere mail atarak eksik formu bize göndermelerini istedim. Diğer kişinin ise kayıdında hata olduğu için çalışanşardan birine sevk ettik ve kendisi hatayı düzelterek bize geri verdi. Bende bitince bütün formların olduğu kağıtları YAT KART 2014 klasörünün içine yerleştirdim.

Yat Kart Nedir?
Yat Kart sahiplerinin Migros Mağazalarından alışveriş yapmaları için olan bir kart türüdür. Yat Kart'a sahip olmak için Tekne İşletmeciliği Belgesine ya da Kaptanlık Belgesine sahip olması gerekmektedir. Ve tabii ki bir teknesi olması gerkemektedir.
Otel Kart Nedir?
Otel Kart sahiplerinin Migros Mağazalarından alışveriş yapmaları için olan bir kart türüdür.Otel Kart'a sahip olmak için Otel İşletmeciliği Belgesine ya da Otel tapusuna sahip olması gerekmektedir. Deminki açıklamada dediğim gibi bir de oteli olması gerekmektedir.
Servis Kart Nedir?
Servis Kart sahiplerinin Migros Mağazalarından alışveriş yapmaları için olan bir kart türüdür. Servis Kart'a sahip olmak için Apartman Görevlisi olması ve bunu kanıtlayan bir belgeye sahip olması gerekmektedir.

30 EYLÜL


Her gün Veri Ambar ve Raporlama Merkezinden bize olduğuumuz tarihten bir gün öncesinde harcanan puan kullanım bilgilerinin (nerde harcama yapıldı, harcamalar nasıl yapıldı vb.) olduğu bir mail geliyor. İçinde o gün içinde en çok harcama yapan ilk 50 müşterinin kaydı olan pdf dosyası bulunuyor. Bende bu pdf'den yararlanarak bir excell dosyası hazırlıyorum.
 
Bu excell dosyasında iki tablo bulunuyor; 
 İlk tabloya Normal Müşteri kartı olan ilk 5 müşterinin biligilerini alıyoruz (adı, soyadı, tel no). Yaptığı alışverişi kontrol ederek alışılmışın dışında bir harcama yapılıp yapılmadığına bakıyoruz. Eğer varsa kayıt altına alıyoruz yoksa "Harcaması Normal" olarak not düşüyoruz. 
İkinci tabloya ise en çok harcama yapan marketlerin listesini alıyoruz. Bunlar genellikle Yat Kart ve Otel Kart sahipleri kişilerden oluşuyor. Yine aynı şekilde harcama yapan müşterilerin bilgilerini alıyoruz (adı, soyadı, tel no).Yaptığı alışverişi kontrol ederek alışılmışın dışında bir harcama yapılıp yapılmadığına bakıyoruz. Eğer varsa kayıt altına alıyoruz yoksa Harcaması Normal olarak not düşüyoruz. Ama genellikle harcmalar fazla olsa bile otel gibi yerler olduğu için analiz etmiyoruz. Alışılmışın dışında bir ürün alımı yapılmadıysa diğer tabloda olduğu gibi "Harcaması Normal" olarak not düşüyoruz.
 
İki tabloda tamamlandıktan sonra bir rapor hazılıyoruz. Bu raporda;
ilk tabloda kaydettiğimiz alışveriş yapılan yerlerin adları, bu alışverişi nasıl yaptıklarını (hangi kampanya dahilinde yapıldığı vb.) ve göze çarpan bir harcama varsa nerden yapıldığını , kaç adet alındığını ve alınan ürünün adını yazıyoruz.Ondan sonrada en çok alışveriş yapılan marketin adını, hangi kampanyadan yararlanıldığını, göze çarpan bir harcama varsa nerden yapıldığını , kaç adet alındığını ve alınan ürünün adını yazıyoruz. Eğer bir marketten 4'den fazla alışveriş yapılmadığı takdirde "... kereden fazla tekrarlanan mağaza görülmediği için analize alınmamıştır." yazıyoruz. Ve bir gün öncesinin tarihini yazarak CRM , CRM Destek bölümüne ve yetkili kişilere mail olarak gönderiyoruz.

29 Eylül 2014 Pazartesi

29 EYLÜL


Bugünde şirketlerin bizden aldıkları ürünlerin fatıralalarını sisteme giriş yaptık. Birkaç tanesinden sonra benim tek başıma yapmamı istedi ve kalanlarıda sisteme düzgün olarak girdim ve referans numaralarını aldım. Departman şefine faturalalrı imzalaması için bıraktım. Onları imzaladıktan sonrada kopylalarını alıp asıllarını Muhasebe departmanına götürdüm. Kopyaları ise klasöre tarihine göre yerleştirdim.

Masraf Döküm Listesine yapılan harcamyla ilgili detayları girdim. Onun çıktısını alarak Depertman şefine imzalaması için bıraktım. Ondan sonra harcamayı yapan kişiye de imzalatarak Muhasebeden onaylattım ve parayıda vezneden aldım.

Bunların haricinde günün geri kalanında ise bu blogu hazırlamak için uğraştım. Görünümünü , şablon olarak nasıl görüneceğini, nelerin gerekli olup olmayacağını düzenleyerek geçirdim. 

24 Eylül 2014 Çarşamba

24 EYLÜL


Bugün Ana Gıda adlı firmanın düzenlediği bir çekilişin alt metnini yazdım. Çekilişe katılmak için Migros'a ait kartlardan biriyle her 30TL değerinde Komili ve Komili çeşitlerinden ürünleri alarak yapabilirsiniz. Çekiliş Piyango Dairesiyler birlikte yapıldığı için kazanan talihlere çeşitli hediyelerde verilmektedir. Asıl kazananlar hediyelerini almadığı taktirde yedekler almaya hak kazanıyorlar. Aralık ayının sonuna doğru çekiliş yapılacak ve talihliler belirlenecektir. Belirlenen talihliler Akşam gazetesinsde duyurulacaktır. Detaylı bilgi için Migroskop 25 Eylül - 8 Ekim tarihli broşürün 56-57 sayfalarına bakabilir ya da internetten ziyaret edebilirsiniz.

Ama tabii bunu çaışanlardan birinin bilgisayarıyla yapmak zorunda kaldım çünkü bilgisayarım yenisiyle değiştirilmesi gerektiği için gönderildi ve kurulumu ve gerekli dosyaların yüklenmesi uun sürdüğü için çıkış vaktimize yakın getirdiler. Bu yüzden günün geri kalanında ağırlıklı olarak test çözdüm.

23 Eylül 2014 Salı

23 EYLÜL


Bugün Migroskop ve Tansaş'a ait 2 haftada bir çıkıyor olan yeni broşürleri Reklam Departmanından almaya gittim. Tekrardan çalışanlardan biri bana Fatura Zimmet Girişine fatura kaydetmeyi gösterdi. Bu sefer kağıt üzerinden gelen faturalar yerine e-posta üzerinden gelen fatıralara baktık ve elimizde olan fatıralarla eşleştirmeye çalıştık. Bazılarında küçük farklar çıktı onları düzelttik. Onları füzelttikten sonra referans numaralarını alarak kaydettik. Faturaların kopyasını aldım ve kontrol etmesi için Depertman şefinin masasındaki dosyaya bıraktım. Kontrol eidldikten sonra asılları Muhasebe Departmanına , kopyaları ise 2014 Faturaları klasörüne koydum.
 
Şirket adına yapılan bir harcamaları yine Masradf Döküm Listesine kaydettim. Muhasebe Departmanına onaylattım. Departman şefinden ve sahibinden imza aldım ve vezneye giderek parayı aldım.

22 Eylül 2014 Pazartesi

22 EYLÜL


Bugünde şirket adına yapılan harcamaları masraf döküm listesine girdim. Kopyasını aldım. Asılları Muhasebe departmanına götürdüm ve ordaki çalışanlardan birine onaylattım ve Muhasebe şefinin de imzalattım. Departman şefine ve masrafı yapan çalışandanda imza aldım. En son olarakda vezneden parayı aldım.
 
Kurban Bayramı dolayısıyla basılan broşürlerde olan bir hata yüzünden (broşürde reklamı olan bir ürünün barkodu çıkmamış) Reklam departmanına götürüp onları haberdar etmemi istediler. Onlarda hatayı kontrol edip düzelteceklerini söylediler.
 
Departmandakiler her hafta yapılan toplantı için toplantı odasına gittiler. Stajyer olduğum için ben gitmedim. Onlarda 30 - 45 dakika sonra toplantıyı bitirdiler. Ben ise günün geri kalanında test çözdüm.

17 Eylül 2014 Çarşamba

17 EYLÜL


Yanlış gönderilen bir kargoyu düzelterek gönderilmesi gereken yere gönderilmesi için kargo bölümüne inerek yanlışlığı düzelttim.
 
Daha sonra şirketin sahip olduğu siteden çalışanların sahip olduğu sicil numara ve şifreyle giriş yaptım. E-mail'le gönderilen listedeki müdür , bölge şefi ve üst düzey çalışanların sicil numaralarını alarak kayıt ettim . Ve onları tekrar e-mail yoluyla geri gönderdim.

16 Eylül 2014 Salı

16 EYLÜL


Departan çalışanlarından biriyle yapılan alışverişlerin fatıralarını bilgisayara nasıl kayıt yapılacağını ve nelerin girilmesi gerektiğini gösterdi. Daha sonra bana tek başıma deneyebileceğimi söyledi. Faturaları bilgisayara girdikten sonra kopyalarını aldım , departman şefine gösterdikten sonra faturaların asıllarını Muhasebe departmanına götürdüm. Kopyaları ise 2014 Fatura klasörüne alışverişin yapıldığı aya göre yerleştirdim.

Reklam katına indim ve bana verilen geçen yılbaşında basılan ve gelecek yılbaşı için tasarlanan broşürleri götürdüm.

Faturaları Nasıl Kaydedildi???
Desktop > YTLMuhasebe (buraya sadece çalışanlara ait sicil numara ve şifreyle giriş yapılabilir) > Diğer Modüller > Fatura Sistemi > Depatman Girişi > Fatura Zimmet girişi yaparak faturaları kayıt ediyoruz.

15 Eylül 2014 Pazartesi

15 EYLÜL


Departmana geldiğimde çalışanlarla tanıştım ve adlarını öğrendim. Bana kullanmam için bir bilgisayar verdiler ve neler yapmam gerektiğini söylediler. Öncelik olarak e-mailleri her zaman kontrol etmem gerekiyor.
İlk gün departmandaki çalışanlarından birinin şirket adına yapılan ulaşım harcamalarını şirket bilgisayarlarının Ortak Alan > Diğer > Masraf Formları.xls dosyasından Masraf Döküm Listesine girdim ve yapılan harcamaları kayıt ettim ve kopyasını aldım.
Belgeleri ve faturaları Muhasebe Departmanına götürerek onaylattım. Daha sonra harcama yapan kişinin ve bölüm şefinin imzasını aldım. Vezneden kesilen fatuayı vererek harcanan parayı aldım ve sahibine verdim.

15 EYLÜL _ Stajın ilk günü


bugün stajın ilk günü.
Ben Migros Genel Müdürlük'te CRM departmanında stajyer olarak çalışmaya başladım.
 
CRM NEDİR?
 
Müşteri İlişkileri Yönetimini (CRM:Customer Relationship Management) müşteriyi tanımak, müşteri ihtiyacını anlamak, ona uygun hizmetler ve ürünler geliştirmek ve bu bilginin organizasyon içinde paylaşılması olarak tanımlayabiliriz. Bu eskiden de yapılan bir şeydi. Ama artık bilgiye ulaşmak teknoloji vasıtasıyla çok daha kolay oluyor. O bilgiyi işleyip ona göre ürün geliştirmek mümkün. Çok büyük kitlelere yönelik olarak birebir pazarlama ihtiyacı bugün ortaya çıktığı için bunu yapabilecek teknolojiler var.

Diğer bir deyişle CRM, “Doğru mal ya da hizmeti, doğru müşteriye, doğru zamanda ve fiyatla, doğru noktada sunmaktır” şeklinde tanımlanabilir. Bu tanımdaki dikkate değer ifade “doğru” sözcüğüdür. Klasik anlayışta yer alan, en düşük maliyet, en çok müşteri, her iletişim noktası, vb. hususlar yerine “doğru” tabiri kullanılmıştır.

CRM uygulamaları, firmaların mevcut müşteriler ile sürdürdükleri ilişkiyi geliştirmek, yeni müşteriler kazanmak ve tüm müşterilerin elde tutulmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. CRM uygulamaları, çağrı merkezleri gibi günümüzde yaygın olarak oluşturulmaya çalışılan hizmet noktalarında da başarıyla kullanılmaktadır. Internet ile bütün dünyaya, extranet ile iş ortakları ve kuruma özel dağıtım kanallarında, kurum içinde ise intranetlerde 7 gün 24 saat kullanılabilmektedir. Bu sayede verimli organizasyonların kurulması ve yüksek müşteri memnuniyeti sağlanmaktadır.