30 Aralık 2014 Salı

29-30-31 Aralık YILBAŞI :D

 
Mağazadan en fazla alışveriş yapan ilk beş müşteriyi ve en çok alışveriş yapan mağazaların bir listesini çıkardım. Yapılan alışverişler çok fazlaydı.


Eksik olan diğer faturalarda bulundu ve muhasebeyle konuşarak faturaları düzenledik. Normal faturaları ve e-faturaları sürekli kontrol ettik. Gelen faturaları kaydettikten sonra hemen muhasebeye teslim ettik.

Muhteşem Yüzyıl: Teşhir-i İhtişam müzesi için gönderilen davetiyeleri bu seferde diğer mağazalardan isteyen kişilere gönderdik.

YILBAŞI




 

EXCEL - VOL4_Versiyonlar

 
VERSİYONLAR
 
OS/2
1989 Excel 2.2
1991 Excel 3.0
2003 Excel 8.0
2007 Excel 12.0
2010 Excel 14.0
 
Apple Macintosh
1985 Excel 1.0
1988 Excel 1.5
1989 Excel 2.2
1990 Excel 3.0
1992 Excel 4.0
1993 Excel 5.0 (Office 4x'ün bir parçası - Motorola 68000 versiyonu ve ilk PowerPC versiyonu)
1998 Excel 8.0 (Office 98'in bir parçası)
2000 Excel 9.0 (Office 2001'in bir parçası)
2001 Excel 10.0 (Office v.X'i bir parçası)
2004 Excel 11.0 (Office 2004'in bir parçası)
2008 Excel 14.0 (Office 2008n bir parçası)
2011 Excel 14.0 (Office 2011'in bir parçası)

EXCEL - VOL3_Temel Kavramlar, Temel Dosya İşlemleri

 
Temel Kavramlar

Çalışma Kitabı: Excel'de yaratılmış bir dosya, bir çalışma kitabıdır.
Çalışma Sayfası: Çalışma kitaplarını temsil eden belge pencerelerinin alt kısmında yan yana dizili olan düğmelerden her birine(Sayfa1, Sayfa2, Sayfa3......) çalışma sayfası denmektedir.
Satır,Sütun:Excel sayfası satır ve sütunlardan oluşan bir tablodur. Çalışma sayfalarının her birinde 16384 satır ve 256 sütun vardır.
Hücre: Satırların ve sütunların kesiştikleri her bir kutuya verilen isimdir.
Başlık Çubuğu: Ekranı kaplayacak biçimde yerleştirilmiş belgenin adı, çalışan programın adı, pencere yönetim araçları(Simge durumuna küçült, Ekranı Kapla/Önceki Boyut, Kapat) yer alır.
Menü Çubuğu: Excel'e ilişkin yerleşik menüler yer alır.
Standart Araç Çubuğu: Genel düğmelerle birlikte Excel'e özel sık kullanılan düğmeler bulunur.
Biçimlendirme Araç Çubuğu: Hücrelerin biçimlendirilmesine ilişkin sık kullanılan düğmeler bulunur.
Formül Çubuğu: Sayfa yatay boyutları, paragraf girintileri, sekmeler varsayılan ölçü birimi ile görüntülenir. Nesnelere(Metin kutusu, sütun vb.) ilişkin düzenlemelerde cetvel ile yapılır.
Satır ve Sütun Başlıkları: Sayfa dikey boyutları belirlenir.
Dikey ve Yatay Kaydırma Çubuğu: Çalışma sayfası üzerinde(Yatay ve Dikey) kolay hareket etmeyi sağlayan çubuklardır.
Durum Çubuğu: Belgede o an konumunuz ve yaptığınız işlemlerin görüntülendiği çubuktur.
 
Temel Dosya İşlemleri
Excel ile çalışmadan önce dosya işlemleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.(Eğer Word kullanıyorsanız, sizin bu konuyu okumanıza gerek olmayabilir!)
Excel'de dosya kavramı yerine çalışma kitabı kavramı kullanılmaktadır. bir çalışma kitabı, çalışma sayfalardan oluşmaktadır.

29 Aralık 2014 Pazartesi

Excel Soru-Cevap Vol8

Soru: Excel'de sadece belirli hücrelere kilit koymak mümkün mü, mümkünse nasıl.

Cevap: Bu ilk etapta çok karışık gibi görünse de mantığını anladığınız zaman kolay olduğunu göreceksiniz. Şunu bilmelisiniz ki, Excel'deki bütün hücreler varsayılan değer olarak kilitlidir. Ama bu kilidi aktif hale getirmek için sayfa koruması yapmalısınız. Şimdi bazı hücrelerin kilidini kaldırıp diğerlerini kilitlemek için aşağıdaki adımları tek tek yapın.

1. Kilidini kaldırmak istediğiniz bütün hücreleri seçin.
2. Hücreler seçili haldeyken BİÇİM menüsünden, HÜCRELER.. komutunu tıklayın. Ekrana HÜCRELERİ BİÇİMLENDİR penceresi gelecektir.
3. Bu pencerede bulunan KORUMA sayfa sekmesine tıklayın açılsın.
4.En üstte bulunan KİLİTLİ onay kutusundaki onayı kaldırın.
5. Tamam düğmesine tıklayın.
6. Seçmiş olduğunuz hücrelerin kilidini kaldırdınız, şimdi ise
7. ARAÇLAR menüsünden KORUMA alt menenüsüne tıklayın, Açılan menüden SAYFAYI KORU komutuna tıklayın.
İşlem bu kadar. Sadece seçmiş olduğunuz hücrelere veri girebilirsiniz.girebilirsiniz.

Excel Soru-Cevap Vol7

Soru: Excel'in Durum Çubuğunda seçili hücreleri toplayan, sayan, büyüğünü, küçüğünü gösteren bir bölüm var. İstenilen başka bir fonksiyon eklenebilir mi?
Cevap: Bu özellik Excel'in kendisine ait ve Excel'in yapısını kullanarak değiştirebileceğimiz bir alan değildir. Ancak siz de kendiniz için böyle bir özellik yapabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken StatusBar ( Durum Çubuğu)' a ilişkin kodları bilmektir. Aşağıdaki örneği inceleyiniz.
Sub Durum_Cubugu()
Application.StatusBar = "M. Temel Korkmaz"
End Sub

Yukarıdaki kodu çalıştırdığınızda Excel'e ait durum çubuğundaki istediğiniz metnin yazıldığını göreceksiniz. Gerisi tamamen size kalmış. Hazırladığınız bir fonksiyonu buraya atamak zor olmayacaktır. Bunun için de basit bir örnek verelim.
A1:A10 arasındaki hücrelerde olan sayısal verilerin toplamı aşağıdaki kodlama ile StatusBar'a aktarılır.
Function topla()
topla = WorksheetFunction.Sum(Range("A1:A10"))
End Function
Sub Durum_Cubugu()
Application.StatusBar = topla
End Sub

Kodlamayı çalıştırdığınızda topla fonksiyonunun karşılığını Durum Çubuğunda göreceksiniz.
Not: Geri dönmek için en azından Application.StatusBar = False kodunu kullanmayı ihmal etmeyiniz.

28 Aralık 2014 Pazar

Excel Soru-Cevap Vol6

Soru: Excel'de bir çalışma kitabını (sheet)kaldırırken bir uyarı kutusu çıkıyor. Bu uyarıyı göstermeden Excel'in çalışma kitabını silmesini sağlayan VBA kodu nedir acaba?

Cevap:

      Sub SayfaSil()
     Application.DisplayAlerts = False
     ActiveSheet.Delete
      End Sub

Yanlız uyarıyı tekrar eski haline getirmelisiniz.
     Sub SayfaSil()
     Application.DisplayAlerts = False
    ActiveSheet.Delete
    Application.DisplayAlerts = True
    End Sub


27 Aralık 2014 Cumartesi

Excel Soru-Cevap Vol5

 
Soru: Excel hücrelerinde yaptığım çok basit toplama ve çarpma işlemleri bile anlayamayacağım formüller haline gelmiş. Örneğin, A1 hücresine 10, A2 hücresine 15, A3 hücresine de 20 yazmıştım. Bunları A4 hücresinde toplamak için A4 hücresine =TOPLA(A1:A3) yazmıştım. Sonuç doğru, değişmemiş, fakat A4 hücresine girip durum çubuğuna baktığımda şuna benzer bir formül görüyorum. =TOPLA(R[-4]C:R[-1]C). Benim yazdığım formül ortada yok.
 
Cevap: Sizin yazdığınız formül aynen yerinde duruyor ve aslında hiç değişmemiş. Sadece formül biçimi değişmiş. Excel hesap tablosu iki tür başvuru biçimi kullanır. Bunlardan bir tanesi A1 başvuru biçimi, diğeri ise R1C1 başvuru biçimi. Excel kurulurken geçerli değer olarak A1 biçimini seçer. Siz de formülünüzü bu biçime göre yazmışsınız, daha sonra bilerek ya da bilmeyerek (ki yazınızdan sorunuzdan bilmeyerek yaptığınız anlaşılıyor) Araçlar menüsünden Seçenekler komutunu tıklamışsınız. Açılan Seçenekler penceresinden Genel sayfa sekmesine geçip R1C1 başvuru biçemi onay kutusunu onaylamışsınız. Dolayısı ile kullandığınız formüldeki hücre başvuru biçemi değişmiş. Tekrar A1 başvuru biçemini kullanmak isterseniz onay kutusundaki onay işaretini kaldırın. Formülünüz eski haline dönecektir.

21 Aralık 2014 Pazar

15-16-17 Aralık

Mağazadan en fazla alışveriş yapan ilk beş müşteriyi ve en çok alışveriş yapan mağazaların bir listesini çıkardım. Yılbaşı olduğu için alışverişler çok fazlaydı.

Yılbaşı için hazırlanan insertteki ürünlerin içinden far ürünlerinin bir listesini çıkardım. Sonrada insertten kampanya yapılan ürünleri buldum ve onları işaretledim. Yılbaşı olduğu için insertte normalden daha fazla ürün yer alıyordu.

Bunların haricinde bütün haftayı Afyondan gelen 7 adet müşteri formlarının bulunduğu kutularla geçirdim. Her kutuda yaklaşık olarak 200'den fazla başvuru formu vardı. Onları kaydettim. Bazı kayıtları yapamadım. Bunun sebebi de müşteri ya kart numarasını yanlış yazmış(sonuç olarak kart başka birine kayıtlı olarak gözüküyor) yada müşteri kart numarasını hiç yazmamış.

Yıl sonuna yaklaştığımız için faturaların hepsini düzenlememiz 2014 ait hesapları kapatmamız gerekiyordu. e-fatura olarak gelen bütün faturaları kabul ettik, onları kontrol ettikten sonra muhasebe'ye götürdük.

Kaybolan bazı faturalar vardı(çoğunluğu girişleri yapılmış ama muhasebeye teslim edilmemiş faturalardan oluşuyordu). Faturaların olduğu klasörden onları kontrol ettim ve bunduklarımı müdürüme götürdüm oda onayladıktan sonra muhasabeye haber  verdim.

Migros Muhteşem Yüzyıl: Teşhir-i İhtişam müzesi için sponsorluk yapıyordu. Bu yüzden genel müdürlüğe müze gitmek için davetiyeler gönderdiler. Genel müdürlükte düzenlenerek atılan bir maile geri dönüş yapan ilk 50 çalışanlar iki kişilik davetiyeler dağıttık.

13 Aralık 2014 Cumartesi

8-9-10 Aralık

 
Mağazadan en fazla alışveriş yapan ilk beş müşteriyi ve en çok alışveriş yapan mağazaların bir listesini çıkardım. Bu hafta boyunca yapılan alışverişlerde herhangi bir anormallik yoktu.


Geçen hafta çıkarılan insert'te bulunan ürünleri müşterilere haber vermek için onlara sms gönderiyoruz. Bizede bütün ürünlerin içinde olduğu bie excel dosyası geliyor. Bende bu dosyadan ürünleri buluyorum ve insertte yazan isimlerine göre tekrar yazıyorum. Ve sms olarak gönderilmesi gereken ürünleri gönderime hazır hale getirdim. Başta her zaman "Money Dostu, tam senlik olduğunu düşündüğümüz" yada "Money Dostu, bu fırsat kaçmaz!" bu hitaplarla başlıyoruz. Ondan sonra ürünün adını ve fiyatını belirtiyoruz. En son olarak ta tarihi ve nerde olacağını("Migros" , "Tansaş" ve Migros ve Tansaşlarda") belirtiyoruz. Bütün tablodaki ürünleri elle teker teker yazmıyoruz, excel kullandığımız için formül kullanarak sadece sütunları birleştirerek hepsini düzenliyorum.

FORMÜL : =K4&" "&I7&" "&H7&L3
Görünüm : Money Dostu, tam senlik olduğunu düşündüğümüz Migros Yoğurt 2500g 6,95TL!18 Aralik-7 Ocak'ta Migros ve Tansaslarda
FORMÜL : =J4&" "&I1845&" "&H1845&L2
Görünüm : Money Dostu, bu fırsat kaçmaz! Fire-x Elektrikli Isıtıcı NSB-8OY4 39,9TL!18 Aralik-7 Ocak'ta Migros ve Tansaslarda

 

7 Aralık 2014 Pazar

1-2-3 Aralık


 
Haftanın ilk günü 3 günlük puan kullanım raporu hazırladım. Kalan diğer günlerinde puan kullanım raporlarınıda hazırladım.Sistmede biriken e-faturaları kontrol ettim ve gelen faturaların çıktılarını alarak, sistemden kontrol ettim. Ondan sonra kaydederek Muhasebeye götürdüm.

Her gün muhaberata giderek departmana gelen postaları aldım. Geçen hafta yaptığım Bebemoney gönderimini bu sefer belirli mağazalara gönderdim. Kasım ayında yapılan açık çek puan yükleme dosyasında tek tek günlerin olduğu sheet'leri tek bir tanesinde topladım ve gönderdim.

Yeni insert çıktığı için Reklam departmanından herkese yetecek kadar Migroskop ve Tansaşkop aldım ve herkese verdim. Aldığım insertte bulunan far ürünlerinin bir listesini çıkardım ve mail attım. Yine insertte yer alan kampanyaları işaretledim.